ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Учений, який прожив три дні в ролі цапа, удостоївся Шнобелівської премії

Він носив спеціальні протези, щоб пересуватися так, як це роблять парнокопитні.

Учений, який прожив три дні в ролі цапа, удостоївся Шнобелівської премії
Фото: twitter.com/ImprobResearch

У США сьогодні вночі роздали Шнобелівські премії за найбезглуздіші досягнення вчених.

Як повідомляє BBC, премію в галузі біології отримав британець Том Туейтс, який три дні прожив у швейцарських Альпах у ролі цапа, надягаючи спеціальні протези, щоб пересуватися в горах так, як це роблять парнокопитні.

Одного разу, за словами людини-цапа, він дивом уникнув великої сутички з іншими самцями. "Ну, знаєте, я просто ходив собі, жував траву. Підняв голову - і раптом бачу, що всі інші припинили жувати, а навколо мене наростає якась напруга, якої я раніше не помічав. Тут один чи два цапи з рогами напереваги почали снувати навколо, явно маючи намір мене заколоти. Я думав, що бійки з ними мені не уникнути", - розповів він.

Свою премію Туейтс розділив з іншим британцем, який намагався вжитися в роль борсука, видри, лисиці й оленя. Перевтілюючись у борсука, Фостер їв черв'яків, копав нірки на пагорбі і намагався знаходити гризунів, орієнтуючись лише на власний нюх. У ролі міської лисиці дослідник порпався в сміттєвих баках і спав у садах.

Німецька автомобільна компанія Volkswagen була удостоєна Шнобелівської премії в галузі хімії за винайдений хитромудрий спосіб обманювати тести на вміст у вихлопних газах окису азоту.

Премію в галузі розмноження дали єгипетському урологу Ахмеду Шафіку, який надягав на самців щурів труси, зроблені повністю з поліестеру, поліестеру навпіл з бавовною, чистої бавовни і чистої вовни. З'ясувалося, що щури, які мали труси з чистого поліестеру, демонстрували значно нижчу сексуальну активність, ніж їхні родичі в трусах з бавовни чи вовни.

Група неврологів отримали Шнобеля з медицини за експеримент, протягом якого з'ясувалося, що якщо у вас свербить щось з лівого боку, можна вгамувати свербіж, підійшовши до дзеркала і почухавши те саме місце з правого боку.

Також премій удостоїлися дослідження про те, наскільки часто брешуть люди; робота про задоволення від колекціонування мертвих і ще живих мух; дослідження про зміну сприйняття, коли людина нагинається і дивиться на речі у просвіт між ногами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram