ГоловнаСуспільствоЖиття

У російській колонії помер українець, якому не надали медичну допомогу

Останньої миті він звернувся до Європейського суду з прав людини.

У російській колонії помер українець, якому не надали медичну допомогу
Фото: http://slavyanoserbsk.com

Хворий українець, якому не надавали медичну допомогу, помер у колонії №1 Республіки Адигея РФ. Про це експерт Регіонального центру з захисту прав людини Роман Мартиновський повідомив в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Ситуація досить складна, тому що ми звернулися останньої миті в Європейський суд з прав людини, суд порушив питання перед урядом Російської Федерації про те, як відбувається лікування нашого громадянина. Термін відповіді минув 6 вересня. Ми поки що не знаємо, як відповіла Російська Федерація, але ми знаємо, що позиція адміністрації буде зводитися до того, що засуджений нібито сам відмовлявся від лікування, яке йому намагалися надати", - сказав Мартиновський.

За його словами, офіційна реакція уряду РФ на запит ЄСПЛ ще не відома. Він також підтвердив, що в'язень хворів на гепатит і туберкульоз.

"Його затримали в місті Севастополі, і він перебував під вартою, починаючи з грудня 2014 року. Весь цей час, з грудня 2014 року, перебуваючи в слідчому ізоляторі м. Сімферополя, а після цього у виправній колонії №1 йому не надавалася медична допомога, і він звертався до нас останнім часом з проханням допомогти йому отримати цю допомогу", - підкреслив адвокат.

За його словами, протест в'язнів з приводу ненадання медичної допомоги завершився тим, що адміністрація колонії запропонувала всім, хто не задоволений тим, як відбувається лікування, записатися на прийом до лікаря. Також відомо, що жодного з тих, хто таким чином протестував, не покарали.

Ім'я померлого українця не називають, тому що на це поки що не дали дозволу його родичі.

Нагадаємо, в травні Росія запропонувала Україні забрати з колоній у Криму своїх громадян, раніше засуджених за українським законодавством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram