ГоловнаСуспільствоЖиття

Розпочала роботу нова громадська платформа "Хартія Майбутнього"

Презентація відбулася в четвер у IDF Reforms Lab.

8 вересня нова громадська платформа "Хартія Майбутнього" провела презентацію в IDF Reforms Lab. У заході взяли участь понад сто громадських діячів, активістів, економістів, вчених.

"Хартія Майбутнього "закликає перезаснувати країну, тобто сформулювати нову державну парадигму, написати нову конституцію, вибудувати нові державні та громадські інститути. На думку ініціаторів "Хартії Майбутнього" представницька демократія повинна бути замінена суспільним договором. Що передбачає функціонування страхової медицини, контрактної армії, поліції, яка виконує контракт на підтримання порядку, кабміну, який виконує управлінський контракт, а також вибірковість суддів громадянами. В системі договірної демократії громадяни вирішують, які функції віддадуть бюрократії і силовикам, обмежують і контролюють їх, а пріоритет над державою має людина. "Революція гідності - це прибрати посередника між людиною і життям", - відзначає один з ініціаторів "Хартії Майбутнього", доктор культурології Володимир Нікітін.

Основна ідея організації - формування платформи, яка дозволить об'єднати розрізнені громадські сили, сформулювати модель нової України і домогтися її втілення в життя. "Не варто вгадувати, яким буде майбутнє, його потрібно бачити", - сказав Володимир Нікітін.

Володимир Нікітін
Володимир Нікітін

Для формулювання моделі України Майбутнього "Хартія Майбутнього" планує провести всеукраїнський мозковий штурм, в якому визначити основи державного устрою, розробити нову конституцію і змусити державу працювати на людину.

"Всі реформатори вибирають стратегію "малих перемог". І ніби вона непогано себе показує в рамках невеликих бізнес-проектів. Однак якщо ми говоримо про такий великий проект як держава, то це абсолютно непридатний підхід. Коли йдеться про перезаснування, побудову абсолютно нової конструкції, нам слід мати чітку мету і road map, - говорить Костянтин Паршин, - тому мета нашої платформи - це саме формування картини майбутнього. І всіх тих, хто готовий працювати на досягнення цієї мети, хто готовий допомогти нам у реалізації наших планів або може запропонувати свої інструменти з досягнення цієї мети, ми запрошуємо до співпраці".

Революція Гідності не привела до принципових змін, так як зміна людей в наявній конфігурації державного устрою не змінює нічого - ця конфігурація сильніша будь-якої особистості або групи. Вона перемелює їх, стаючи ще стійкішою і більш жадібною. "Хартія Майбутнього" закликала міняти саму конфігурацію.

"Майбутнє можливе в тому випадку, якщо його будувати, а не чекати. Ми маємо для цього все - активність, людей, інтелект, волю ... .. Все, крім головного - прагнення до майбутнього", - сказав один з ініціаторів "Хартії", співзасновник громадського проекту Foundation for future Юрій Чудновський.

Юрій Чудновський
Юрій Чудновський

Серед ініціаторів відкритої до участі громадської платформи "Хартія майбутнього":

Володимир Нікітін

Доктор культурології, кандидат архітектури, співзасновник громадського проекту Foundation for future, президент Українського педагогічного клубу, науковий керівник Інституту архітектури, урбаністики та регіоналістики НСАУ.

Юрій Чудновський

Співзасновник громадського проекту Foundation for future, директор Інституту архітектури, урбаністики та регіоналістики Національної спілки архітекторів України.

Констянтин Паршин

Керівник Міжнародного проекту "Центр підготовки "PATRIOT", займається розробкою концепції реформування сектора державної оборони України.

Олексій Жмеренецький

Системний аналітик, політичний експерт. Ініціатор громадського руху "Україна - це Я", координатор ділового клубу "КОЛО".

В'ячеслав Богуславський

Ініціатор громадського руху "Україна - це Я", громадський активіст.

Володимир Савчук

Ініціатор громадського руху "Україна - це Я".

Віталій Литовка

Адвокат. Громадський діяч. Отримав чотири вищі освіти у сфері права, фінансів, управління підприємством і державного управління, а також у сфері медицини.

А також багато інших.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram