ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

​Константинопольська церква назвала Україну частиною своєї канонічної території

"Для проголошення автокефалії потрібна єдність церкви. Тому над цією єдністю треба працювати"

​Константинопольська церква назвала Україну частиною своєї канонічної території
Архиепископ Иов
Фото: president.gov.ua

Представник патріарха Варфоломея архієпископ Тельміський Йов заявив, що Константинопольський патріархат вважає Україну частиною своєї канонічної території.

Про це він розповів в інтерв'ю Релігійно-інформаційній службі, розповідаючи про перспективи автокефалії для України. "Константинополь завжди вважає, що територія України є канонічною територією Константинопольської церкви", - підкреслив архієпископ.

Він нагадав, що в минулому столітті саме на основі Київської метрополії Константинополь надав автокефалію Польській церкві.

"У 20-х роках Польська держава стала незалежною. І держава сказала: «Ми не проти, щоб у Польщі жили православні християни, практикували свою віру і мали свою церкву. Але ми як держава не хочемо, щоб у Польщі була церква, яка була б колоною чужої держави, і до того ж антагоністичної держави». І тому Польська держава у 1924 році звернулася до Константинополя, щоб Константинополь надав автокефалію Польській церкві. Це було прохання держави для вирішення політичної проблеми", - сказав Йов.

Він додав, що якщо така ситуація була можлива у 1924 році, то вона можлива і сьогодні.

При цьому архієпископ підкреслив, що отримати автокефалію може тільки єдина церква. "Є канонічний принцип: на одній території може бути тільки одна церква. Тобто дві автокефальні церкви не можуть бути одночасно на одній території. І для проголошення автокефалії потрібна єдність церкви. Тому саме над цією єдністю треба працювати", - сказав він.

Нагадаємо, Верховна Рада направила звернення до Вселенського патріарха Варфоломія I з проханням надати автокефалію Українській православній церкві. Зокрема Рада попросила Варфоломія видати томос (указ) про автокефалію Православної церкви в Україні, на основі якого вона могла б посісти належне місце в сім'ї помісних православних церков.

В Україні три великі православні церкви: Московського патріархату, Київського патріархату й Автокефальної церкви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram