ГоловнаСуспільствоЖиття

Кримських призовників тепер будуть відправляти в регіони Росії, - правозахисниця

Раніше за межі анексованого півострова відправляли тільки контрактників.

Кримських призовників тепер будуть відправляти в регіони Росії, - правозахисниця
Фото: donland.ru

Включення анексованого Росією Криму до складу Південного федерального округу позбавляє півострів статусу особливого регіону, де були можливі винятки, зокрема, в питаннях призову в російську армію. Тепер кримчан призиватимуть так само, як громадян усієї Російської Федерації.

Про це Крим.Реалії заявила координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

"До включення в цей Південний федеральний округ більше було шансів, що для Криму можуть бути виняткові заходи і для призову в армію. Були такі приклади в Російській Федерації для певних районів, це пов'язано з Кавказом, коли призов там просто не проводили. Низка громадських активістів теж розраховувала на те, що, можливо, для Криму теж буде виняток і не буде проводитися призов. Однак, оскільки всі особливості Криму, по суті, цим приєднанням ліквідуються, отже, і питання призову будуть вирішувати на загальному рівні", - зазначила Скрипник.

Для кримчан це означає, що їх можуть відправляти на службу за межі анексованого півострова, вважає правозахисниця. Раніше це стосувалося тільки тих, хто служив за контрактом.

"На самому початку обіцяли, що ті, хто за звичайним призовом, залишатимуться в межах Криму. Зараз, як мінімум, вони будуть служити в межах Південного федерального округу. Вони можуть і залишитися в Криму, тому що Крим входить у цей Південний федеральний округ, а можуть їх перекинути і в інші області: там дві республіки і ще чотири області", - додала Скрипник.

Ольга Скрипник також нагадала, що в тих жителів окупованого півострова, які не хочуть служити в російській армії, залишається можливість альтернативної цивільної служби.

Нагадаємо, Україна запропонувала розширити кримські санкції на Південний федеральний округ РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram