ГоловнаСуспільствоЖиття

В Одеській ОДА підрахували вартість проїзду по трасі Одеса-Київ

Поїздка з Києва в Одесу або назад обійдеться приблизно в 2 тис. гривень в один кінець.

В Одеській ОДА підрахували вартість проїзду по трасі Одеса-Київ
Фото: facebook.com/yatsenyuk.arseniy

Орієнтовна вартість проїзду по платній трасі Одеса-Київ може скласти 900 гривень з автомобіля, а то і більше.

Про це заявив начальник відділу інвестицій в інфраструктурні проекти Агентства з інвестицій і розвитку Одеської ОДА Володимир Шемаєв, повідомляє Odessa.net.

"Один кілометр сучасної дороги коштує п'ять мільйонів доларів. Протяжність - 500 кілометрів. Грубо порахуймо: 2,5 млрд доларів ділимо на термін окупності (20 років), це 125 млн доларів на рік. Тобто 342,5 тис. доларів у день. Якщо по трасі їздить 10 тис. машин (розрахунковий трафік для дороги першої категорії), то виходить по 34 долари з машини (856 грн), або 2 гривні за кілометр", - пояснив походження цієї цифри Шемаєв.

При цьому, за його словами, реальна вартість може бути навіть вищою, оскільки необхідно врахувати також витрати з поточного утримання автотраси, платежі з кредиту, який напевно буде брати інвестор будівництва автомагістралі, а також витрати з плати за землю.

Якщо брати в розрахунок цифри Шемаєва, то виходить, що поїздка з Києва до Одеси або назад по новій платній трасі з урахуванням витрат на бензин обійдеться приблизно в 2 тис. гривень в один кінець.

Нагадаємо, наприкінці квітня Одеська ОДА оцінила ремонт дороги Одеса - Рені в $4,6 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram