ГоловнаСуспільствоВійна

ООН застерегла від амністії убивць під час реалізації Мінських угод

Права жертв повинні дотримуватися, заявили в організації.

ООН застерегла від амністії убивць під час реалізації Мінських угод
Фото: EPA/UPG

Мінський переговорний процес не повинен призвести до амністії тих, хто винен в умисних убивствах і злочинах проти людяності, які відбулися в Україні під час збройного конфлікту, заявила голова моніторингової місії ООН із прав людини Фіона Фрейзер.

Вона провела в Києві публічну презентацію доповіді Управління Верховного комісара ООН із прав людини "Відповідальність за вбивства в Україні з січня 2014 року по травень 2016 року".

"У контексті нинішніх розмов про помилування та амністію в контексті реалізації Мінських угод, і в іншому контексті, повинна бути гарантія, що амністії не підлягатимуть особи, які несуть відповідальність за самовільне позбавлення життя, а також особи, яких підозрюють і звинувачують або які засуджені за військові злочини, злочини проти людяності, або за тяжкі порушення прав людини", - наводить слова Фрейзер "Укрінформ".

За її словами, амністія є неприпустимою, якщо вона обмежуватиме права жертв.

Нагадаємо, один із пунктів Мінських угод передбачає амністію за злочини на Донбасі. Українська влада висловила готовність амністувати тільки тих, хто не здійснював тяжкі злочини. Втім із моменту підписання нової редакції Мінських угод у лютому 2015 року реалізація цього пункту так і не зрушила з мертвої точки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram