ГоловнаСуспільствоВійна

Україна наполягає на створенні підгрупи з відновлення контролю Києва над держкордоном

У Мінську завершилося засідання Контактної групи по Донбасу.

Україна наполягає на створенні підгрупи з відновлення контролю Києва над держкордоном
Здание гостиницы в Минске, где собираются переговорщики
Фото: solydarnist.org

під час засідання Тристоронньої контактної групи українська сторона вкотре наголосила, що наріжним каменем Мінських угод є проблема безпеки, зокрема контроль над українсько-російським кордоном.

Про це за підсумками засідання повідомила прес-секретар Леоніда Кучми Дарка Оліфер у Фейсбуці.

"У нинішній ситуації неможливо говорити про вибори на непідконтрольній Україні частині Донбасу. Саме тому Україна категорично наполягає на створенні підгрупи з відновлення контролю Києва над українсько-російським державним кордоном", - написала вона.

Крім того, на засіданні вкотре порушували питання звільнення заручників.

"Україна готова до компромісів у цьому питанні. Але процес залишається заблокованим", - зазначила Оліфер.

Підгрупа з економічних питань розглянула весь комплекс проблем, що входять в її компетенцію - постачання води, повернення української власності, відновлення роботи залізниці та інші соціальні питання. Основну увагу приділено проблемам безпеки при вирішенні цих завдань.

"Запропоновано визначити осіб, відповідальних за якнайшвидше розмінування і відновлення залізничного перегону Микитівка - Майорськ, а також відновлення нічного руху залізничних вантажів на перегоні Ясинувата - Скотовата. Ці перегони важливі, оскільки таким шляхом забезпечуються поставки вугілля для українських ТЕЦ. Також ми сподіваємося, що початок відновлювальних робіт стане додатковим стимулом для припинення бойових дій у цьому районі", - зазначила Оліфер.

Вона нагадала, що минулого року перегін Микитівка - Майорськ уже відновлювали, але через бойові дій він знову зруйнований.

Крім того, Україна знову порушила питання щодо захоплення української державної власності на непідконтрольній Україні частині Донбасу, зокрема будівлі ДП НЕК "Укренерго" в Горлівці. Також в економічній підгрупі обговорили питання екологічної безпеки на Донбасі, йшлося про підтоплення шахт у Луганській області.

Нагадаємо, попередня зустріч відбулася 29 червня. Тоді основним питанням, яке обговорювали, були безперервні обстріли на Донбасі. Відтоді ситуація не покращилася. Ба більше, 10 липня було зафіксовано рекордну кількість обстрілів за останні декілька місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram