ГоловнаСуспільствоВійна

НАТО зайняло позицію України в питанні проведення виборів на Донбасі

Політичний процес можливий за умови тривалого і стабільного миру.

НАТО зайняло позицію України в питанні проведення виборів на Донбасі
Фото: president.gov.ua

Блок НАТО зайняв позицію України в питанні проведення виборів на Донбасі, яка полягає в тому, що політичний процес у врегулюванні конфлікту можливий тільки в разі повного забезпечення безпеки в регіоні.

Про це йдеться в спільній заяві комісії Україна - НАТО під час Варшавського саміту.

"Ми залишаємося впевненими, що інклюзивний політичний процес, спрямований на відновлення права і конституційного порядку в окремих районах Донецької та Луганської областей України, можливий за умови, що безпека буде забезпечена ефективно і тривало, а місцеві представники будуть обиратися на основі українського законодавства та відповідно до стандартів ОБСЄ та за умови спостереження ОБСЄ/БДІПЛ, як зазначено в "мінських домовленостях", - йдеться в заяві.

Сторони також заявили про повну підтримку Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і підкреслили, що вона відіграє ключову роль у допомозі в деескалації конфлікту. Україна і НАТО наголосили на важливості повного і безперешкодного доступу спостерігачів ОБСЄ на всю територію окупованого бойовиками Донбасу. "Перешкоджання роботі СММ, які відбуваються далі в переважній більшості випадків у районах, підконтрольних проросійським бойовикам, є порушенням "мінських домовленостей" і серйозно підривають моніторингову функцію СММ", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 28 червня президент Петро Порошенко заявив, що зміни до Конституції в частині децентралізації, які передбачають особливий статус для частини Донбасу, не будуть внесені, поки не буде виконано низки умов, серед яких - припинення вогню.

Водночас президент Росії Володимир Путін зажадав від України виконувати політичні пункти "мінських домовленостей", незважаючи на безперервні обстріли на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram