ГоловнаСуспільствоВійна

Лише 18% переселенців зі списків СБУ пройшли перевірку

Припинили соцвиплати 450 тисячам, згодом відновили 80 тисячам

Лише 18% переселенців зі списків СБУ пройшли перевірку
Фото: dyvys.in

З 450 тисяч одержувачів соціальної допомоги для переселенців, яких запідозрили у проживанні на окупованій території, по поновлення виплат звернулися лише 80 тисяч осіб.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, повідомляється на сайті уряду.

Він нагадав, що Мінсоцполітики спільно з Пенсійним фондом і СБУ розпочало роботу щодо припинення виплат тим особам, які мають статус вимушеного переселенця, але фактично проживають на території, не підконтрольній українській владі.

"Від початку року СБУ передала близько 450 тисяч справ, де вони поставили під сумнів проживання людей на території, підконтрольній українській владі. А у нас чітко зафіксовано, що факт переїзду назад на окуповану територію є підставою для припинення всіх соціальних виплат, в тому числі і пенсій", - зазначив він.

Віце-прем'єр уточнив, що перевірку проводили СБУ, прикордонники, МВС, міграційна служба. "Списки формувалися шляхом звіряння баз даних Мінсоцполітики та інших відомств. Але помилки можуть бути. І ті люди, яким припинили нараховувати соцвиплати або пенсії, мали звернутися в управління Пенсійного фонду або управління соцзахисту по поновлення виплат", - розповів Павло Розенко.

"Майже через три місяці від початку цієї роботи, з 450 тисяч по поновлення виплат звернулися близько 80 тисяч осіб. І немає ніякого ажіотажу в управліннях Пенсійного фонду на сході України. І це означає, що значна частина людей, які потрапили у списки СБУ, дійсно не проживають на підконтрольній Україні території, і виплати припинили цілком вмотивовано. Це дозволяє не допустити перетікання коштів на окуповану територію, щоб ці гроші не служили фінансуванням тероризму", - сказав Розенко.

Нагадаємо, на окупованих територіях Донецької та Луганської областей не виплачують українські пенсії і соцвиплати. Щоб їх отримати, жителям необхідно виїхати на контрольовану Україною територію і постійно там проживати. На практиці ж частина жителів "ДНР" та "ЛНР" лише реєструються в Україні, але жити повертаються назад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram