ГоловнаСуспільствоЖиття

З першого енергоблоку ЧАЕС почали вивозити пошкоджене ядерне паливо

Зазначені роботи виконуються відповідно до умов окремого дозволу Держатомрегулювання

З першого енергоблоку ЧАЕС почали вивозити пошкоджене ядерне паливо
4-ый энергоблок ЧАЭС
Фото: Макс Требухов

Із Чорнобильської атомної електростанції 10 травня почали вивозити пошкоджене відпрацьоване ядерне паливо з енергоблоку №1 в басейн витримки сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП).

Про це інформує прес-служба Державної інспекції ядерного регулювання України.

"Зазначені роботи виконуються відповідно до умов окремого дозволу серії ОД № 000040/9 "На виконання робіт і операцій з вивантаження пошкодженого відпрацьованого ядерного палива з блоків №1; 2 і його перевезення до сховища відпрацьованого ядерного палива "мокрого" типу зберігання для безпечного розміщення та зберігання", який був виданий ДСП "Чорнобильська АЕС" 14 квітня 2016 року", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 21 квітня Чорнобильська атомна електростанція завершила вивантаження пошкодженого відпрацьованого ядерного палива з другого блоку.

Наступним кроком, після завершення цих робіт і операцій, буде прийняття ДСП "Чорнобильська АЕС" рішення про втрату цими блоками статусу ядерних установок і визнання їх об'єктами, призначеними для поводження з радіоактивними відходами, що своєю чергою призведе до активізації робіт зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС.

Нагадаємо, що блок №3 повністю звільнено від ядерного палива у вересні 2010 року. У листопаді 2012 року завершено вивіз неушкодженого ядерного палива з енергоблоку №1, а у вересні 2013 року - з енергоблоку №2. Однак у басейнах витримки цих блоків у спеціальних пеналах залишалося на зберіганні пошкоджене паливо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram