ГоловнаСуспільствоЖиття

У Польщі невідомі зруйнували пам'ятник солдатам УПА

Голова Спілки українців у Польщі вважає, що вандалів "надихає Росія"

У Польщі невідомі зруйнували пам'ятник солдатам УПА
Фото: radiopolsha.pl

На сході Польщі невідомі розбили одну з двох плит пам'ятника солдатам Української повстанської армії (УПА) і місцевим жителям села Молодичі на місці колишнього греко-католицького кладовища.

Про це повідомляє Польське радіо.

На думку голови Спілки українців у Польщі Петра Тими, руйнування пам'ятника в Молодичах - це не "хуліганська витівка, а класична провокація". Він нагадав, що торік були знищені аналогічні пам'ятники, зокрема, в Радружі, Грущовицях і Вежбіці.

"Усі ці акти вандалізму були записані на відео, і їх можна переглянути в Інтернеті, зокрема на сайті novorossia.today. Також вони підписані представниками націоналістичної організації Obóz Wielkiej Polski (Табір Великої Польщі - ред.). Я вважаю, що це вчинки, натхненні Росією. Усе це робиться в інтересах Росії, яка хоче посварити поляків і українців", - наголосив Петро Тима.

Пам'ятник у Молодичах складається з двох плит, одна з яких - на честь солдатів УПА, загиблих у 1945-1947 роках, - була зруйнована. Другу меморіальну таблицю встановлено на честь парафіян церкви в Молодичах, які трагічно загинули в 1945-1947 роках.

Фото: radiopolsha.pl

Водночас поліція Підкарпатського воєводства досі не отримала повідомлення про руйнування пам'ятника.

Голова Спілки українців у Польщі зазначив, що питання пам'ятників у Польщі "штучно підживлюється". Він також наголосив, що звернеться із цього приводу до міністра внутрішніх справ із листом, в якому вимагатиме "більшої ефективності від поліції", а також закликатиме до скликання парламентської комісії з питань національних і етнічних меншин.

Нагадаємо, 27 лютого в Берліні вирвали з корінням Тарасову вербу - дерево, посаджене неподалік від офісу канцлера Німеччини Ангели Меркель у березні 2014 року до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram