ГоловнаСуспільствоЖиття

Патріарх Філарет здійснив перше святкове богослужіння в Малій Софії

Особлива заслуга святого Ярослава Мудрого полягає в тому, що він перший порушив питання про помісну Київську Церкву

Патріарх Філарет здійснив перше святкове богослужіння в Малій Софії
Фото: cerkva.info

Голова Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарет 4 березня очолив Божественну літургію з нагоди престольного свята храму Малої Софії на території комплексу Софійського собору в Києві.

Про це повідомляють на сайті УПЦ КП.

Богослужіння відбулося на честь пам'яті благовірного князя Ярослава Мудрого і першого престольного свята в Малій Софії.

Упродовж богослужіння підносилися особливі прохання про звільнення України від навали чужинців, про мир в Україні, про Божу поміч воїнам, що захищають Батьківщину, а також про подолання церковного розділення та утвердження єдиної Помісної Православної Української Церкви, йдеться в повідомленні.

Серед вірян, які молилися в цей день у храмі, були матері та рідні зниклих безвісти і полонених українських вояків.

Фото: cerkva.info

Наприкінці літургії Патріарх Філарет привітав усіх із храмовим святом благовірного князя Ярослава Мудрого і зазначив, що це, за його відомостями, перший храм в Україні, який освячений на честь цього святого.

"Особлива заслуга святого Ярослава Мудрого полягає в тому, що він перший порушив питання про помісну Київську Церкву та поставив митрополитом не грека, а русича - Іларіона. Ярослав Мудрий розумів, що Київська Русь як велика держава повинна мати свою Церкву. Тому ми, слідуючи святому великому князю Ярославу Мудрому, отримавши незалежну державу, теж хочемо мати незалежну Церкву", - звернувся до присутніх у храмі Патріарх.

Патріарх Філарет також освятив храмову ікону святого благовірного князя Ярослава Мудрого, яка буде відтепер перебувати в Малій Софії.

Фото: cerkva.info

Крім того, він нагородив генерального директора Національного заповідника "Софія Київська" Нелю Куковальську орденом святої рівноапостольної княгині Ольги, а волонтерів громадської організації "Допомога армії України в Києві" - медалями "За жертовність і любов до України".

"Церква з повагою ставиться до музею, до наукової роботи задля збереження і вивчення нашої культурної спадщини. Також ми бачимо повагу музею до церковної молитви, до богослужіння. Цим гармонійним співіснуванням ми будемо не на словах, а на ділі долати радянську спадщину", - цитує голову УПЦ КП сайт Церкви.

Повідомляють також, що 3 березня в Малій Софії відбулося перше хрещення.

Нагадаємо, Міністерство культури погодило передачу в безоплатне користування УПЦ Київського патріархату будинок Трапезної в Національному заповіднику "Софія Київська". Музейники заявили про порушення зобов'язань України перед ЮНЕСКО.

Міністр культури В'ячеслав Кириленко підтвердив, що це рішення - політичне.

"Уперше за останні 330 років українська церква повертається в Софію Київську. Раніше це було неможливим. А українофоби всіх мастей, які піднімуть крик навколо цього питання, нехай заспокояться", - сказав він.

Трапезна, яка була побудована в 1722-1730 роках, розташована навпроти південного фасаду Софійського собору. Це одна з головних споруд Софійського монастирського ансамблю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram