ГоловнаСуспільствоЖиття

Четверо з п'яти кандидатів на посаду архітектора Києва заплямували себе участю в корупційних схемах

Із головним архітектором визначаться після публічних презентацій.

Четверо з п'яти кандидатів на посаду архітектора Києва заплямували себе участю в корупційних схемах
Андрей Миргородский
Фото: Сергей Нужненко

Конкурсна комісія на чолі із заступником голови КМДА Олександром Спасибком вибрала 5 основних претендентів на посаду головного архітектора Києва.

Про це повідомляють на сайті КМДА.

"Члени конкурсної комісії обговорили результати декількох етапів конкурсу і вибрали п'ять кандидатів, які переходять у наступний тур - публічних виступів. Це архітектори Юрій Скляренко, Андрій Миргородський, Сергій Казарянц, Сергій Броневицький і Ігор Писарець", - зазначив Спасибко.

Публічні презентації кандидатів пройдуть 14-18 березня.

За словами громадського діяча Олени Єскіної, колишнього депутата Київради, четверо з кандидатів мають вельми скандальну репутацію. А про одного невідомо взагалі нічого, написала вона у фейсбуці.

За її словами Андрій Миргородський, який отримав найвищий бал комісії - 13, відомий авторством скандального проекту реконструкції Гостинного двору під торгово-розважальний центр, що призвів до знищення будівлі. Крім того, в тексті Неллі Вернер на LB.ua можна докладно почитати про його участь у невдалій скандальній реставрації фонтану у сквері біля Гостинного двору. А правозахисниця і громадський діяч, член "Демальянсу" Олена Педай у блозі на LB.uа нагадала також про тісну співпрацю Миргородського з оточенням Віктора Януковича. Під його авторством оглядовий майданчик в Маріїнському парку мали з'єднати з вертолітним майданчиком на Парковій дорозі, яку планували перетворити на сучасний об'єкт інфраструктури з більярдом, покер-залом і дискотекою. Відомий він також і реконструкцією пішохідної зони на Поштовій площі, яка тривала кілька років.

Окрім того, Миргородський - соратник Лева Парцхаладзе, заступника губернатора Київської області.

Юрія Скляренка, володаря також 13 балів, називають головним "махровим" корупціонером Севастополя. Журналісти газети "Кримські відомості" говорять про те, що, перебуваючи на посаді головного архітектора Севастополя, Скляренко жодне рішення не ухвалював безкоштовно.

Сергій Казарянц - головний архітектор відомого плану реконструкції Києва до 2025 року. Він, за словами Єскіної, передбачав легалізацію всіх незаконно захоплених ділянок, а також "остаточно знищував історичний вигляд Києва". За словами Олени Педай, генплан-2025 розроблявся саме для того, щоб узаконити величезну кількість нелегітимних рішень, прийнятих Київрадою протягом 2009-2011 років. Тоді обов'язки головного архітектора столиці виконував один з нинішніх кандидатів на цю посаду - Сергій Броневицький. Він, за словами активістів, причетний до сумнівної процедури закупівлі в одного учасника розробки Генерального плану Києва-2025, комунальної організації "Інститут Генерального плану Києва".

Про п'ятого учасника списку Ігоря Писарця Олені Єскіна нічого не знає. Комісія КМДА вказала лише те, що він є архітектором ТОВ "Архітектурний дім". Ця компанія на офіційному сайті називає себе "провідною в Україні організацією з проектування житлових, громадських і промислових будівель, дизайну інтер'єрів, будівництва котеджів під ключ". Також подає таку інформацію:

"За період багаторічної творчої діяльності запроектовано понад 1000 об'єктів, понад 500 реалізовано. У майстерні на постійних засадах працюють понад 30 архітекторів, конструкторів, інженерів і дизайнерів. Майстерня виконувала роботи для Австрії, Іспанії, Туреччини, Росії. Фахівці компанії працювали спільно з відомими зарубіжними архітекторами і дизайнерами - Ліно Бароне (Італія), Хубертос (Франція), Жан Марк Мушет (Франція), Крістофер Ротерман (Швеція), Сергій Шведов (Росія). Майстерня виконувала спільні проекти з італійською проектно-будівельною компанією "Кодест Консорціо", іспанськими і австрійськими фахівцями".

Писарець разом із сином і компаньйоном Оленою Плотниковою (обоє - члени Національної спілки архітекторів України), очолює компанію.

Проекти кандидатів:

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram