ГоловнаСуспільствоЖиття

"Київміськбуд" заперечує, що розкопав озеро на проспекті Перемоги

Очевидно, в Києві не буде нової водойми.

Компанія “Київміськбуд” запевняє, що не розкопувала озеро на будмайданчику між центральним РАГСом на проспекті Перемоги та Повітрофлотським мостом у столиці. Таку інформацію LB.ua отримав від прес-служби "Київміськбуду".

"У результаті підготовки до встановлення паль було пошкоджено одну з інженерних мереж, яка проходить під земельною ділянкою. З цієї труби пішов фонтан, і ділянка заповнилася водою", - повідомили LB в прес-службі.

Пошкодження інженерної мережі на ділянці, запевняють у компанії, вже ліквідували. Будівельні роботи тривають.

Напередодні в мережі з'явилися фотографії "новоспеченого озера" в центрі столиці. Киянин, активіст "ДемАльянсу" Артем Яренко написав на своїй сторінці в Facebook, що будівельники розкопали озеро, яке було під цією ділянкою давним-давно.

"Там, де зараз розв'язка Повітрофлотського моста, колись було місце злиття річок Либідь і Скоромох. У середньовічних літописах згадується Нодове озеро, ймовірно, було в цій місцевості. Згодом ця територія перетворилася в хитке болото з невеликими водоймами. У 1937 році паводок на річці Скоморох викликав невелику повінь, після чого влада вирішила заховати її під землю. Це знизило приплив води до озер, що залишилися, і пришвидшило заболочування місцевості. У 1970-х тут почали будівництво РАГСу, в зв'язку з чим водойми залили бетоном", - розповів Яренко в коментарі LB.ua.

Треба відзначити, що до сьогодні "озеро" помітно зменшилося в розмірах, тож версія про пошкодження інженерних мереж виглядає більш правдоподібно.

За даними земельного кадастру, ділянка розміром 1,66 га, на якій з'явилося "озеро", належить ТОВ "Мелвікс". У 2007 році Київрада прийняла рішення продати землю підприємству для "будівництва торгово-офісного, житлового, готельного комплексу з підземним та надземним паркінгом".

З будівельниками, які "розкопали озеро", поспілкуватися не вдалося. З 1 березня на ділянку заступила нова вахта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram