ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві понад 100 будівель непридатні для проживання

22 будинки, які мають небезпечний технічний стан, заселені

У Києві понад 100 будівель непридатні для проживання
Фото: Макс Требухов

Непридатною для проживання в Києві є 101 будівля, а ще 48 перебувають в аварійному стані. Такі попередні дані перевірки, що її провела міська влада після обвалення будинку 25 лютого в центрі столиці, що спричинило людські жертви, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Сьогодні в Києві 48 аварійних будинків. 101 будівлю визнано непридатною для проживання і близько 150 в незадовільному технічному стані", - сказав заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелєєв на брифінгу 1 березня.

За його словами, заселеними є 22 будинки з тих, що нині перебувають у небезпечному технічному стані.

П. Пантелєєв уточнив, що в середньому в кожному з 10 столичних районів близько 20-30 подібних будівель, 40% їх перебуває в приватній власності.

Представник міста додав, що перевірка технічного стану триватиме до 4 березня і за її результатами буде складено рекомендації щодо подальшої експлуатації цих будівель. Зокрема, для реновації застарілого житлового фонду передбачають залучати інвесторів на конкурсах, відповідні повноваження вже передали районним адміністраціям.

Заступник голови КМДА Олександр Спасибко зазначив, що комісія, яка проводить перевірку, також звернулася до Державної інспекції архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) з проханням провести перевірку всіх об'єктів, де ведуть будівельні роботи, залучаючи для допомоги поліцію.

За його словами, в планах міської влади залучення в майбутньому для цих цілей муніципальної поліції та створення спецфонду для будівництва житла для жителів, яких треба відселити з аварійних будівель.

Нагадаємо, увечері 25 лютого на вулиці Хмельницького в центрі Києва обвалився будинок, який було визнано аварійним ще у 2004 році. В результаті обвалення будівлі загинули дві людини, ще шість врятовано.

Мер Києва Віталій Кличко доручив перевірити всі столичні будівлі в аварійному стані. Крім того, за його словами, столична влада ініціює повернення в комунальну власність будівель, в яких тривалий час не проводили ремонтні роботи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram