ГоловнаСуспільствоВійна

МВС порушило справу проти Саакашвілі за відео з передової (оновлено)

Голова Одеської ОДА порушив вимоги військової цензури

МВС порушило справу проти Саакашвілі за відео з передової (оновлено)
Фото: стоп-кадр с видео

Міністерство внутрішніх справ почало розслідування стосовно губернатора Одеської області Михайла Саакашвілі у зв'язку з оприлюдненням відео про поїздку на позиції одеського батальйону "Шторм". 14 січня Саакашвілі виклав в Інтернет сюжет, як він виявляє недоліки у забезпеченні бійців. У кадрі опинилися штабні карти, у бійців-співрозмовників відкриті обличчя, а місцевість добре пізнавана.

Про те, що відносно цього епізоду МВС почало розслідування, повідомив спікер АТО Андрій Лисенко в інтерв'ю російській "Новой газете".

Його запитали, чи часто порушуються цензурні вимоги щодо надання інформації про конфлікт на Донбасі.

"Останнє, очевидне: відео з передової, яке злив в Інтернет Саакашвілі. Повна здача українських позицій! Те, що строго забороняли журналістам, зробив не останній державний чиновник. Я думаю, військова прокуратура і контррозвідка мусять дати оцінку. Наскільки мені відомо, Міністерство внутрішніх справ уже почало розслідування", - сказав Лисенко.

"Саакашвілі може сказати, що знімав іншу людину, він же сам весь час у кадрі. І постраждає відеооператор або той, хто виставив. Дуже добре, коли губернатор цікавиться життям підрозділу. Тільки хлопців, в ідеалі, треба тепер звідти прибирати! Тому що вже пішли погрози їхнім родинам від сепаратистів. На кілька статей Кримінального кодексу тягне таке «кіно». Втім, військова прокуратура порушує справи і розслідує, не заявляючи публічно. А остаточне рішення ухвалює суд", - додав він.

За словами Лисенка, в Україні є і військова цензура, і головний військовий цензор.

"Військова цензура обов'язково є. І головний військовий цензор теж - але прізвище та звання я не маю права називати. У кожному з'єднанні служить начальник управління або відділу, який відповідає за збереження військової і державної таємниці. Стежить за тим, щоб у теле- і фотокамери не потрапляли документи з грифом «Секретно»: штабні карти, бойові розпорядження, накази, кодові таблиці для зв'язку, списки особового складу військових частин. Тому що навіть за фінансовою відомістю можна визначити чисельність військовослужбовців", - розповів він.

За його словами, найбільш вдячні читачі і глядачі українських ЗМІ - аналітики з ГРУ Генштабу Збройних сил і ФСБ Росії.

Варто зауважити, що у Саакашвілі склалися непрості стосунки з головою МВС Арсеном Аваковим. У грудні на засіданні Нацради реформ у присутності президента вони посварилися, і міністр навіть кинув у губернатора пластиковий стакан з водою.

Оновлення. Заяву Лисенка прокоментували МВС і сам Саакашвілі.

Прес-секретар МВС Артем Шевченко заявив, що міністерство точно не розслідує справ щодо Саакашвілі, однак не виключає, що таку справу могла порушити Нацполіція.

Сам Саакашвілі в Фейсбуці натякнув, що його цькують люди з Адміністрації Президента.

"Щось пан Лисенко, який підпорядковується безпосередньо відповідному підрозділу Адміністрації Президента України, згадав про це майже через місяць після того, як я розповів про важкі умови служби на блокпостах у Маріуполі.Більш того, кілька днів тому до Києва викликали керівника СБУ в Одеській області Батракова і доручили йому розслідувати всі здійснювані нами проекти в Одесі, такі як: Відкритий митний простір, Центр обслуговування громадян і Громадська приймальня, чим дуже інтенсивно зайнялися в МВС.Тобто одночасно СБУ, Міноборони і МВС отримали розпорядження зайнятися мною і нами", - написав Саакашвілі.

"А що стосується блокпостів у Маріуполі, одеські волонтери на моє прохання виготовили нові сучасні контейнери і в найближчі дні ми їх повеземо до Маріуполя для установлення на блокпостах", - підсумував він.

Оновлення 20:55. Губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі вирішив відмовитися від охорони. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

"Я дуже поважаю і ціную працю хлопців з підрозділу СБУ "Альфа", які охороняли мене всі ці місяці. У світлі останніх подій, заяв, а також посилаючись на інформацію, якою володію, я направив офіційний лист керівнику СБУ, в якому відмовляюся від охорони наданої його відомством.Я нікого і нічого не боюся і відтепер буду переміщатися в Одесі і загалом по країні без охоронців", - написав Саакашвілі.

Він також висловив подяку співробітникам підрозділу охорони. "Знаю як непросто було їм працювати при моєму графіку, швидкості і географії переміщення", - додав голова Одеської області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram