ГоловнаСуспільствоВійна

Турчинов: Росія і бойовики готуються до активних бойових дій

Раптові військові навчання армії РФ проходять безпосередньо біля українського кордону

Турчинов: Росія і бойовики готуються до активних бойових дій
Александр Турчинов
Фото: rnbo.gov.ua

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив про підготовку Збройних сил Російської Федерації та проросійських бойовиків на Донбасі до активних бойових дій проти України.

Про це повідомляє офіційний сайт РНБО.

"Згідно з указом президента РФ Володимира Путіна, о 4:00 8 лютого розпочався перша комплексна раптова перевірка бойової готовності збройних сил РФ. До неї були залучені війська Південного військового округу збройних сил РФ, окремі з'єднання і частини Центрального ВО, Повітряно-десантних військ і військово-транспортної авіації Повітряно-космічних сил Збройних сил РФ, зокрема, 8500 в/с, більш ніж 900 одиниць бойової та спеціальної техніки, 200 літаків і вертольотів, 50 кораблів", - йдеться в повідомленні.

Офіційним завданням перевірки називають оцінку рівня підготовки керівного складу військ. При цьому перевірка включає відпрацювання приведення певних військ до вищого ступеня боєготовності і виходу в райони оперативного призначення; перекидання військ на великі відстані (до 3 тис. км) залізничним і повітряним шляхом, а також розосередження авіації на оперативних аеродромах; захист важливих державних і військових об'єктів.

9 лютого корабельні пошукові групи, а також ударні групи Чорноморського флоту і Каспійської флотилії взялися "виконувати завдання із забезпечення сприятливого оперативного режиму в акваторії Чорного і Каспійського морів". Корабельні нейтральні групи разом із морською авіацією відпрацьовують пошук підводних човнів і мін умовного противника. Кораблі забезпечення приведено в готовність для ресурсного забезпечення сил на морі.

"Усі ці військові навчання відбуваються безпосередньо біля східного кордону з Україною. Ба більше, в рамках комплексної раптової перевірки боєготовності Збройних сил РФ на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей проводять навчання так званих 1-го і 2-го армійських корпусів. Це вкотре свідчить про те, що ці окупаційні підрозділи є невід'ємною частиною російської армії", - йдеться в повідомленні РНБО.

"Підбиваючи підсумки, можна констатувати, що збройні сили РФ з 1-м і 2-м армійськими корпусами та іншими підрозділами окупаційних військ, розгорнутими на тимчасово неконтрольованій території України, проводять активну підготовку до ведення агресивних бойових дій, що є прямою загрозою для нашої країни", - заявив Турчинов.

Нагадаємо, в понеділок, 8 лютого, в Росії була оголошена раптова перевірка боєготовності збройних сил. РФ також анонсувала відновлення гумконвоїв на Донбас з 18 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram