ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ порушила справу проти російських офіцерів СЦКК

Спецслужба підозрює їх у пособництві "ДНР" і "ЛНР".

СБУ порушила справу проти російських офіцерів СЦКК

Служба безпеки України запідозрила російських офіцерів СЦКК (Спільний центр контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін) у співпраці з терористичними організаціями на Донбасі і почала кримінальне провадження за цим фактом.

На брифінгу у вівторок голова СБУ Василь Грицак повідомив, що під час ротації російської сторони в СЦКК, яка пройшла наприкінці січня - на початку лютого, у росіян вилучили матеріали, які можуть свідчити про їхню співпрацю з бойовиками.

Серед них - навчальні матеріали та посібники про використання сучасних танкових підрозділів у бойових умовах, про використання гранат і мін для підриву мостів і споруд, про використання систем залпового вогню "Град", "Смерч" і "Ураган", про ведення бойових дій у населених пунктах, про основи ураження противника в бою. Також у росіян виявилися пропагандистські матеріали з грифом "Для службового користування", шеврони і прапори "ДНР".

У кількох офіцерів знайшли документи про нагородження ватажками "ДНР" за допомогу у відбитті "агресії держави України".

"У нас є тверде переконання, що те, що декларують російські офіцери, і те, що вони роблять насправді, відрізняється", - сказав Грицак.

За його словами, 2 лютого СБУ розпочала кримінальне провадження за ст. 333 (порушення порядку міжнародної передачі товарів, які підлягають державному експортному контролю) і 258-3 (пособництво терористичній групі).

Нагадаємо, в грудні виявилося, що військовослужбовці Росії, які входять у склад СЦКК, мають статус звичайних туристів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram