ГоловнаСуспільствоЖиття

Російський активіст отримав притулок в Україні

Михайло Агафонов втік до України ще у 2014 році

Російський активіст отримав притулок в Україні
Михаил Агафонов
Фото: www.memo.ru

Російський громадський активіст, член Комітету на захист засудженого письменника Бориса Стомахіна Михайло Агафонов отримав притулок в Україні.

Про це він написав у своєму блозі на сайті "Грани.ру".

Агафонов уточнив, що втік до України ще у 2014 році, але статус біженця отримав лише зараз.

"У понеділок я став біженцем. Насправді я втік з Росії ще влітку 14-го року, оскільки чекісти, очевидно, хотіли посадити мене на одну лаву підсудних зі Стомахіним, проти якого тоді розкручували третю справу; восени в'їхав в Україну і вже у грудні подав в українську міграційну службу прохання про притулок, але посвідчення біженця мені видали тільки цього тижня - більш ніж через рік", - написав він.

Проте Агафонов вважає це "абсолютно несподіваною подією", оскільки Україна, за його словами, вкрай неохоче видає такий статус, особливо росіянам.

"Справа в тому, що місцева міграційна надає статус біженця дуже неохоче. Росія другий рік поспіль тримає третє місце (після Афганістану та Сомалі у 2015-му, Сирії та Афганістану - у 2014 році) за числом громадян, які звертаються до України по притулок або додатковий захист. За цей час із таким проханням їх звернулося вже понад 200 осіб, але станом на серпень 2015 року задоволено шість прохань (вся інформація звідси). Я в цю статистику ще не потрапив - мою справу розглядали в листопаді, але тенденція зрозуміла", - написав він.

У своєму блозі Агафонов також описав кілька випадків про росіян, які протягом тривалого часу не могли отримати статус біженця.

Нагадаємо, раніше отримав політичний притулок в Україні російський блогер і журналіст Дмитро Шипілов, який відбув термін за пост у своєму ЖЖ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram