ГоловнаСуспільствоЖиття

Більшість жителів Донбасу підтримує єдність країни, - соцопитування

32% опитаних вважають, що Донецька і Луганська області мають у повному складі бути частиною України

Більшість жителів Донбасу підтримує єдність країни, - соцопитування
Фото: EPA/UPG

Більшість жителів контрольованої Україною частини Донбасу підтримують єдність держави.

Про це свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг" на замовлення Міжнародного республіканського інституту за фінансування уряду Канади, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з результатами дослідження, 75% жителів Донбасу і 86% жителів України підтримують єдність країни. Зокрема, 32% жителів Донбасу вважають, що Донецька і Луганська області мають у повному складі бути частиною України, як це було раніше. Такої самої думки дотримуються і 53% жителів решту України.

35% респондентів на Донбасі вважають, що ці області мають бути частиною України, але з розширеними повноваженнями. Із цим згідні і 20% респондентів, опитаних в Україні. 8% жителів Донбасу висловилися за надання двом східним областям автономії у складі України, такий підхід схвалили 6% опитаних на решті території України.

Водночас 3% респондентів Донбасу і 7% респондентів, опитаних в Україні, вважають, що території, які сьогодні контролюються так званими "ДНР" і "ЛНР", повинні бути відокремлені. При цьому 7% респондентів Донбасу поділяють думку, що весь Донбас повинен стати частиною Росії. Таку саму думку висловили і 2% опитаних в Україні.

По 1% у кожній категорії висловилися за надання всьому Донбасу статусу незалежної країни або іншого статусу. Вагалися або не змогли відповісти на питання, яким повинен бути статус всього Донбасу, близько 14% жителів Донбасу і 9% жителів України.

Фото: iri.org

Опитування проводилося 19-30 листопада 2015 на території України (крім окупованого Криму і Донбасу) методом персонального інтерв'ю. Всього було опитано 1 800 громадян віком 18 років і старше і додатково тисячу двісті вісімдесят чотири респондентів у Донецькій і Луганській областях. Допустима похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, згідно з дослідженням, більшість опитаних українців (83%) не схвалюють діяльність Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram