ГоловнаСуспільствоВійна

В Україні починають видавати паспорти у вигляді пластикової картки

Отримати ID-картки зможуть лише ті, хто вперше оформляє паспорт

В Україні починають видавати паспорти у вигляді пластикової картки
ID-карта
Фото: http://dmsu.gov.ua/

11 січня в Україні стартувало оформлення нового паспорта у вигляді пластикової картки (у європейських країнах цей документ називають ID-картка).

Про це повідомляє Міграційна служба.

Втім, наразі такий паспорт зможуть отримати тільки громадяни, які досягли 16-річного віку і оформляють паспорт вперше. Решта українців повинні чекати ухвалення Верховною Радою законопроекту №3224 "Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу або її спеціальний статус".

Обладнанням для видачі ID-карток забезпечено 330 підрозділів міграційної служби - трохи більш ніж половина.

У підрозділах, де такого обладнання немає, громадянам тимчасово видаватимуть паспорти старого зразка у формі книжечки.

Громадянам, які звертаються для оформлення паспорта громадянина України не вперше (наприклад, у зв'язку з втратою або псуванням), також до ухвалення законопроекту №3224 видаватимуть паспорти старого зразка.

Новий документ, який почали видавати громадянам України замість паспорта громадянина України у формі книжечки, є значно більше захищеним від підробки. ID-картка має вбудований електронний безконтактний чіп, на який запишуть персональні та біометричні дані власника документа, у тому числі місце проживання та сімейний стан.

Внесення електронного цифрового підпису та інших даних є технічно можливим, однак вимагає законодавчого врегулювання, додали в ДМС.

Разом із введенням ID-карт міграційна служба наповнюватиме Єдиний державний демографічний реєстр - електронну базу даних, на основі якої буде здійснюватися ідентифікація осіб.

З досвіду європейських держав, процес документування громадян ID-картками займає 4-5 років, протягом 2016 року міграційна служба розраховує видати більш ніж 2 млн документів нового зразка.

Обов'язкової заміни паспорта громадянина України на документ нового зразка не передбачено, тож громадянам немає сенсу поспішати з отриманням ID-карти.

Для оформлення першого паспорта громадянина України після досягнення 16-річного віку необхідно звернутися в підрозділ ДМС за місцем проживання та надати свідоцтво про народження. У разі оформлення ID-картки (за наявності технічної можливості) фотографії надавати не потрібно.

Нагадаємо,у  грудні 2012 року набув чинності закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу або її спеціальний статус». Закон передбачає введення біометричних паспортів, що містять чіп, або безконтактний електронний носій інформації, на якому записані, зокрема, біометричні дані людини - відбитки пальців, розпізнавання обличчя, ДНК, долоня руки, сітківка ока та ін.

З січня 2015 року в Україні почали оформляти біометричні паспорти для виїзду за кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram