ГоловнаСуспільствоВійна

Міноборони: перебування бойовиків у Комінтерновому не порушує Мінських угод

Голова розвідки заявив, що "ДНР" використовує селище виключно для провокації.

Міноборони: перебування бойовиків у Комінтерновому не порушує Мінських угод
Коминтерново

Міністерство оборони вважає, що перебування бойовиків у Комінтерновому (Донецька область) не порушує Мінських угод за умови, що там немає важкого озброєння. Про це на брифінгу у вівторок повідомив начальник управління Головного управління розвідки Вадим Скибицький.

Він нагадав, що, згідно з положеннями Мінських угод від 19 вересня 2014 року, Комінтернове розташоване на території, яку контролюють бойовики "ДНР". Окрім того, постановою Верховної Ради від 17 березня 2015 року Комінтернове включили в окремі райони Донецької і Луганської областей (ОРДіЛО) з особливим порядком місцевого самоврядування. "Враховуючи розташування лінії розмежування, перебування російсько-окупаційних військ у Комінтерновому не має ознак порушення Мінських угод від 19 вересня", - заявив Скибицький.

На його думку, заходження бойовиків у населений пункт саме 22 грудня було пов'язане з тим, що того дня проходили переговори Тристоронньої контактної групи про повне припинення вогню з 23 числа. Так вони намагалися спровокувати Збройні Сили України на відкриття вогню, що дало б додаткові аргументи російській стороні в Мінську.

"Це [захоплення бойовиками Комінтернового] не є грубим порушенням Мінських угод. Але введення бронетехніки, переміщення особового складу окупаційних військ саме після 22 грудня, коли були досягнуті домовленості про припинення вогню, є грубим порушенням саме досягнутих домовленостей", - сказав Скибицький.

Він підкреслив, що населений пункт не має стратегічної цінності, зараз там близько 80-100 бойовиків у цивільному одязі.

Нагадаємо, 22 грудня бойовики "ДНР" зайняли селище Комінтернове, розташоване в нейтральній зоні за 23 км від Маріуполя. Місія ОБСЄ не змогла потрапити в селище, щоб перевірити цю інформацію. 24 грудня сепаратисти покинули селище і відвели звідти всю техніку, але згодом знову повернулися.

У штабі АТО підкреслили, що захоплення Комінтернового "з військового погляду не має ні стратегічного, ні оперативного значення", і дії бойовиків пояснюють тим, що так вони намагаються спровокувати ЗСУ на застосування важкої артилерії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram