ГоловнаСуспільствоЖиття

Зі ЗСУ звільняють ще чотирьох генералів

У керівництві армії кажуть, що гідних кандидатур на ці посади практично немає

Зі ЗСУ звільняють ще чотирьох генералів
Фото: Макс Требухов

Разом з командувачем Сухопутними військами Збройних сил України Анатолієм Пушняковим, який сьогодні подав у відставку, зі ЗСУ йдуть ще чотири генерали.

Про це повідомляє ЛІГА.net.

За даними видання, це перший заступник командувача Сухопутними військами ЗСУ Сергій Бессараб, заступник начальника ГШ ЗСУ Володимир Хижий, командувач інженерними військами ЗСУ Кравчук та начальник Головного управління з питань роботи з особовим складом ЗСУ Іван Чубенко.

Джерело видання в Генштабі зазначає, що кількість звільнених генералів ще може збільшиться.

"Так, це правда. Іде не один, а кілька генералів... При цьому Хижий (заступник начальника ГШ, - ред.) за власним бажанням йти відмовився, і щодо нього проведуть необхідну атестаційну роботу. Буде переатестація, буде люстрація. Ну, не хоче добровільно - піде примусово", - розповіли в Генштабі.

Причиною для відставки називають вибух на складах боєприпасів у Сватовому, який міг привести до масштабної катастрофи. При цьому наголошується, що пожежа у Сватовому - не єдина причина, але це була "остання крапля".

"Усі згадані генерали причетні до інциденту. Забезпечення, робота з особовим складом, інженерні роботи - на всіх рівнях у Сватовому стався провал. І саме ці генерали відповідальні за те, що трапилося... Якби ситуація пішла далі, якби не було оперативних дій для гасіння та вивезення боєприпасів, могла статися справжня трагедія. Там були "Смерчі", причому заряджені. Якби не вдалося вчасно вирішити інцидент - під удар міг потрапити навіть Харків", - розповів співрозмовник.

Формально звільненим генералам дають можливість спокійно піти на пенсію без скандалу. При цьому їхнє звільнення ніяк не пов'язане з люстрацією.

У керівництві армії кажуть, що гідних кандидатур на ці посади практично немає. Як стало відомо ЛІГА.net, на посаду командувача Сухопутними військами вже запропонували кандидатуру командувача високомобільними десантними військами Михайла Забродського. Однак він відмовився від пропозиції, пославшись на недостатність досвіду.

Розглядаються також інші кандидатури. Однак поки президент до кінця не впевнений, хто зможе вивести Сухопутні війська на інший, якісний рівень.

"Запропоновані главі держави претенденти часто вже мають негативний образ у суспільстві і навряд чи зможуть кардинально змінити стан речей у Сухопутних військах", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, пожежа на складах з озброєнням неподалік від Сватового сталася ввечері 29 жовтня на площі близько 300х300 м. На складах зберігалося майже 3,5 тис. тонн боєприпасів. Унаслідок надзвичайної події загинули чотири людини: троє військовослужбовців і місцева мешканка. Також кілька людей отримали поранення. Пожежу ліквідували через добу. Проте потім періодично виникали осередки займання і вибухи.

У Генпрокуратурі офіційною причиною події назвали недбалість посадових осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram