ГоловнаСуспільствоЖиття

На місці озера на Позняках у Києві хочуть побудувати "гідротехнічну станцію з кафе"

Місцеві жителі протестують.

Кияни вийшли на акцію протесту проти незаконного засипання озера Срібний Кіл між Позняками й Осокорками.

Як розповіли LB.ua місцеві жителі, ночами до озера між Позняками й Осокорками почали звозити пісок, а вдень - засипати озеро. Засипання озера може пошкодити житлові будинки навколо.

"Цей район цілком насипний, і озеро, як і інші в цьому районі, є частиною системи водозниження. Тобто якщо його засипати, вода муситиме кудись перетекти, рівень підніметься, і це може мати істотні наслідки, аж до підмивання житлових будинків", - розповідає активіст Олесь Олійник.

Судячи з документів, які надали LB.ua активісти, забудовник затвердив проект ресторану як "гідротехнічну станцію з кафе", оскільки в прибережній зоні, за законом, можна будувати лише гідротехнічні, навігаційні, гідрометричні та лінійні будівлі.

На акцію прийшло близько 100 осіб, запалили шини. Представники забудовника на мітинг не з'явилися.

Ділянка, згідно з кадастровою картою, належить фірмі "ПАНТЕРА ЛТД", вона ж фігурує в декларації про початок будівельних робіт. Водночас дозвільні документи від департаменту містобудування КМДА отримано 2015 року на іншу фірму - ДП "Енеїда" (на неї також оформлено ресторан "Козацька втіха" на Хрещатику). "Енеїда", судячи з документів, володіла цією ділянкою 2012 року, тоді як зараз та належить вже згаданій "ПАНТЕРА ЛТД", дозвільну документацію мусили б оформляти на неї.

Місцеві активісти вважають, що пісок насипає фактичний власник землі, який прикривається підставними фірмами.

"Цю землю Леонід Черновецький незаконно продав турецькій компанії, яка раніше будувала "міст Кірпи" (так називають Дарницький міст у Києві - ред.). Річ у тім, що вона розташована в 50-метровій охоронній зоні навколо озера і, згідно з Водним кодексом, не може бути продана взагалі", - продовжує Олесь.

Депутати Київради від Дарницького району мають намір звернутися в Державну екологічну інспекцію України, щоб довести незаконність продажу ділянки.

"Після цього, зважаючи на результати інспекції, державна служба може в суді оскаржити рішення Київради про продаж і повернути землю місту", - розповідає Володимир Бохняк, депутат Київради Дарницького району.

Нагадаємо, раніше на Позняках намагалися засипати озеро між Здолбунівською та проспектом Григоренка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram