ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

SpaceX вперше зуміла посадити ракету-носій Falcon 9

До цього Falcon 9 вже тричі намагалися посадити

Аерокосмічна компанія SpaceX вперше зуміла посадити перший ступінь ракети-носій Falcon 9 після успішного виходу в космос, де вона вивела на орбіту супутники Orbcomm. Про це пише N+1.

До цього Falcon 9 вже тричі намагалися посадити на плавучу платформу після польоту в космос, проте навіть під час найбільш вдалої спроби посадка завершилася занадто жорстко.

Запуск двічі переносили для підвищення шансів на успіх старту і посадки. Під час попереднього запуску в червні 2015 року ракета-носій Falcon 9 з вантажним кораблем Dragon вибухнула через дві хвилини після старту. Як пізніше повідомив Ілон Маск, причиною аварії стала балка, що зламалася, - одна з розпірок, які утримують баки з гелієм, котрий використовується у ракетних двигунах як газ наддуву.

У листопаді 2015 року аерокосмічна компанія Blue Origin, що належить Amazon, повідомила про першу в історії успішну посадку для повторного використання ракети-носія, що побувала в космосі. Ракета-носій New Shepard піднялася на висоту 100 кілометрів 534 метри.

Незважаючи на попередній успіх Blue Origin, багато видань зазначають, що некоректно порівнювати посадку New Shepard і Falcon 9. Ракета SpaceX більша за розмірами, і перший ступінь садиться після доставки реального вантажу, тоді як ракета Blue Origin удвічі менша і призначена для суборбітального космічного туризму. Крім того, New Shepard побувала в космосі лише формально, піднявшись над лінією Кармана (кордон між атмосферою і космосом) всього на 500 метрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram