ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ продовжило другий тур вакцинації від поліомієліту

Рівень охоплення українських дітей щепленнями нижчий, ніж у першому турі

МОЗ продовжило другий тур вакцинації від поліомієліту
Фото: stoppolio.in.ua

Міністерство охорони здоров'я продовжило другий тур вакцинації від поліомієліту до 18 грудня.

Про це повідомляє офіційний сайт МОЗ.

У МОЗ заявили, що прийняли рішення про продовження вакцинації у зв'язку з низьким рівнем охоплення щепленнями. За словами заступника міністра охорони здоров'я Ігоря Перегінця, за півтора тижні другого туру було вакциновано 1 039 026 дітей, що становить 44,26% від загальної кількості дітей віком від 2 місяців до 6 років.

За даними відомства, найкращі показники охоплення вакцинації показали Харківська (64,37%), Хмельницька (63,02%), Кіровоградська (61,88%) та Миколаївська (57,69%) області.

Найменше щеплень було зроблено в Одеській (22,68%), Закарпатській (25,71%) областях і в Києві (18,88%).

Під час першого туру додаткової імунізації було вакциновано 1,4 мільйона дітей, що становить майже 65% від загальної кількості.

Нагадаємо, 9 жовтня міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі підписав наказ про початок вакцинації проти поліомієліту як відповідь на спалах захворювання, який було зафіксовано в Закарпатській області. У вересні Україна отримала від ЮНІСЕФ 2,2 млн доз вакцини проти поліомієліту.

Поліомієліт - це високо заразне захворювання, спричинене поліовірусом. Хвороба вражає нервову систему і може викликати параліч або навіть смерть. Дикий поліовірус потрапляє в організм через рот із водою або їжею, що були забруднені фекаліями зараженої особи. Вірус розмножується в кишківнику і виділяється з фекаліями зараженої особи, через які він може бути переданий іншим людям.

Поліомієліт вражає здебільшого дітей віком до 5 років. В одному випадку з 200 поліомієліт призводить до незворотного паралічу (зазвичай ніг). З числа паралізованих осіб 5-10% помирають через параліч дихальних м'язів.

Ліків від поліомієліту не існує. Поліомієліту можна запобігти тільки за допомогою імунізації, зокрема оральною поліовакциною, яку закупили для України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram