ГоловнаСуспільствоЖиття

Кримські татари погодилися на запуск однієї ЛЕП до Криму

Активісти продовжують наполягати на перегляді договору про постачання електроенергії

Кримські татари погодилися на запуск однієї ЛЕП до Криму
Фото: EPA/UPG

Кримські татари згідні запустити одну з пошкоджених ліній електропередачі до Криму, але продовжують наполягати на виконанні своїх вимог і перегляд контракту про постачання електроенергії на анексовані півострів.

Про це заявив уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Зараз ідуть ремонтні роботи з усунення там неполадок, і, можливо, через деякий час, можливо, через два, три чи чотири дні буде налагоджено одну лінію, яка постачає 220 МВт на територію Криму. А подальша доля вирішуватиметься спільно. Ми вважаємо, що договір про постачання електроенергії до Криму не відповідає інтересам України і має бути переглянутий. Він, як відомо, чинний до 1 січня 2016 року", - сказав Джемілєв.

Він також зазначив, що можливості півострова виробляти електроенергію на власній території становлять близько 30% від необхідного обсягу. Цього, за його словами, достатньо, щоб забезпечити жителів Криму, лікарні та школи.

"Але, як і очікувалося, цією електрикою зараз забезпечують переважно військові частини, ФСБ, адміністрації і підсвічують на дорогах портрети із зображенням Путіна, а переважна більшість жителів - без електрики", - наголосив Джемілєв.

За його словами, запуск однієї з ЛЕП збільшить кількість електроенергії для Криму, якщо вона буде використовуватися на суспільні потреби.

Джемілєв також зазначив, що другу ЛЕП потужністю близько 350 МВт підключити складніше, і після закінчення ремонтних робіт це питання вирішуватимуть на рівні уряду.

"Усе-таки ми будемо наполягати на тому, щоб були виконані наші умови - хоча б звільнені політв'язні. Щоб не було там аварій, не постраждали лікарні, ми думаємо, що передусім 220 МВт усе-таки подамо. Але повторюся, головний наш акцент будемо робити на нові угоди", - підкреслив лідер кримських татар.

Нагадаємо, в окупований Крим електроенергія з континентальної частини України може надходити чотирма ЛЕП: 330 кВ "Мелітополь-Джанкой", 330 кВ "Каховка-Островська", 330 кВ "Каховка-Джанкой" і 220 кВ "Каховка-Титан". Усі вони вийшли з ладу в результаті підривів наприкінці минулого тижня.

Сьогодні ремонтна бригада НЕК "Укренерго" почала ремонт однієї з пошкоджених ЛЕП - 220 кВ "Каховка - Титан".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram