ГоловнаСуспільствоЖиття

Порошенко попросив Ватикан про беатифікацію Степана Чміля

Український священик був наставником Папи Римського Франциска.

Порошенко попросив Ватикан про беатифікацію Степана Чміля

Президент Петро Порошенко попросив Папу Римського Франциска розпочати процедуру беатифікації (зарахування померлого до лику блаженних) єпископа УГКЦ Степана Чміля, повідомила прес-служба голови держави.

Степан Чміль народився 1914 року в Судовій Вишні на Львівщині. 1932 року виїхав до Італії в салезіанське училище і мав повернутися в Україну, щоб узятися за виховання української молоді. Однак Друга світова війна перешкодила цим планам, і 1945 року, ставши священиком, отець Степан був залучений до виховання молодих емігрантів. Отримав посаду директора гідів катакомб св. Калліста в Римі, якими завідували салезіани.

Згодом його відправили до Аргентини як душпастиря українських біженців. Там його прийняли в салезіанське товариство, яке завідувало Колегією Дон Боско в Буенос-Айресі. Саме там отець Степан став наставником Хорхе Маріо Бергольо, який тепер є Папою Римським Франциском.

Помер Степан Чміль 22 січня 1978 року в Римі.

Нагадаємо, Папа Римський Франциск 17 липня оголосив спеціальний декрет про героїзм чеснот митрополита Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Андрея Шептицького (1865-1944), що необхідно для початку процесу беатифікації духовного лідера українських греко-католиків.

Митрополит Андрей Шептицький, 150-річчя від дня народження якого відзначають в Україні, був духовним лідером УГКЦ з 1901 року до самої смерті 1944 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram