ГоловнаСуспільствоЖиття

Голова департаменту боротьби з наркозлочинністю вважає наркозалежність кримінальним злочином

На думку експертів, зокрема з ООН, для боротьби з наркоманією правоохоронним органам слід зосередитися на боротьбі з великими наркокартелями.

Голова департаменту боротьби з наркозлочинністю вважає наркозалежність кримінальним злочином

Вживання наркотиків і наркотичне сп'яніння є кримінальними злочинами. Таку думку висловив голова нового департаменту боротьби з наркозлочинністю при Національній поліції України Ілля Ківа.

"Вживаючи наркотики, людина вбиває можливість народжувати повноцінне потомство! Заздалегідь прирікає майбутніх своїх дітей на фізичні і психічні страждання. Це злочин, і оце аморально. Перша вимога - це відновлення кримінальної відповідальності за наркотичне сп'яніння!!!" - написав він на своїй сторінці у фейсбуці.

Зазначимо, що ця заява суперечить думці більшості світових та українських експертів у сфері боротьби з розповсюдженням наркотиків. На думку експертів, у т.ч. з ООН, для боротьби з наркоманією правоохоронним органам слід зосередитися на боротьбі з великими наркокартелями й іншими злочинними організаціями, а не марнувати сили на криміналізацію пересічних наркоспоживачів.

"Боротьба з пересічними споживачами наркотиків відволікає правоохоронні органи від запобігання серйозним злочинам, марнує державні ресурси, а для мільйонів людей обертається довгостроковими негативними наслідками, пов'язаними із судимістю", - йдеться в доповіді Глобальної комісії ООН з питань наркополітики за 2014 рік.

Ба більше, такі методи не дають ефекту і самим наркозалежним. Зате призводять до зростання захворюваності на ВІЛ/СНІД через збільшення високоризикованої практики прийому ін'єкційних наркотиків, придбаних наркозалежними на чорному ринку або виготовлених кустарним способом за допомогою високотоксичних елементів. Як наслідок, це сприяє зростанню загального рівня кримінальних злочинів в інших сферах.

"Кримінальне переслідування за вживання і зберігання наркотиків не привело до істотного зниження їхнього розповсюдження. Тоді як через небезпеку опинитися у в'язниці наркоспоживачі бояться звертатися за лікуванням і вдаються до високоризикованих практик, таких як небезпечні ін'єкції", - сказано в уже згаданій доповіді ООН.

Нагадаємо, Іллю Ківу призначили на посаду голови новоствореного Бюро протидії наркозлочинності в структурі Національної поліції України наприкінці жовтня 2015 року. Також ЗМІ зазначають, що, вступивши до лав правоохоронців трохи більше ніж рік тому, Ілля Ківа примудрився неймовірним і не відповідним законодавству чином здолати шлях від лейтенанта до полковника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram