ГоловнаСуспільствоПодії

Силовики забрали у волонтера гроші на термінову операцію на очах

СБУ конфіскувала особисті кошти активістів «Фонду оборони країни» під час обшуків

Силовики забрали у волонтера гроші на термінову операцію на очах
Павел и Наталья Хазан
Фото: facebook.com/natalia.khazan

У зв'язку з затриманням Геннадія Корбана силовики провели кілька обшуків у квартирах волонтерів «Фонду оборони країни» і конфіскували їхні особисті цінності. Про це LB.ua повідомили волонтери.

Зокрема, в суботу вранці співробітники СБУ і ГПУ обшукали квартири Павла і Наталії Хазанів (брат і сестра), Ірини Кашлевської, Олексія Ангурця.

«У мене перевернули всю квартиру, нічого не знайшли і поїхали», - повідомила Наталія Хазан, яка не була співробітником «Фонду оборони країни», але як волонтер цієї організації мала пропуск у зону АТО. Наталія збирає аптечки для військових, їздить на позиції, допомагає у шпиталях.

Понятими на обшуку її квартири були 2 солдати строкової служби 55-ї бригади ЗСУ.

«Їх не мають права залучати для цих цілей. Я зв'язалася з їхнім комбригом - він перебуває в зоні АТО, він не давав такого розпорядження», - зазначила Наталія.

«У Паші (Хазана) забрали всю оргтехніку: телефони, комп'ютери, навіть планшет дитини. І всі гроші на операцію, які ми збирали за допомогою друзів і родичів, особливо не афішуючи. Брат щойно повернувся з чергової поїздки в АТО: він відвозив допомогу бійцям на передову. Щоб уночі не будити дітей, поїхав відпочивати до батьків. Його розбудила дружина, сказала, що ламають двері», - розповіла Наталія.

41-річний Павло Хазан - голова фонду, кандидат у депутати Дніпропетровської облради від партії "УКРОП", активіст дніпропетровського Майдану. 26 січня 2014 року під час штурму Дніпропетровської ОДА силовики йому пошкодили очі газом. Відтоді родина збирала гроші на лікування.

Сьогодні Павлу мали зробити операцію в Ізраїлі. Однак силовики конфіскували з квартири Хазана відкладені для цього 15 тис. доларів. Здоров'я волонтера опинилося під загрозою. «Тепер він може осліпнути», - сказала сестра Хазана. Ізраїльські лікарі наполягали на терміновій операції. З приводу допомоги Павлу можна звертатися до сестри через фейсбук.

Наталія вже більш ніж добу не може зв'язатися з братом. За її відомостями, обшукують також лікарню МВС у Дніпропетровську, котрій допомагав «Фонд оборони країни».

«Я збиралася днями оплачувати черговий безпілотник для розвідки, але тепер його не купимо, рахунки фонду заарештовані», - сказала Ольга Голубєва, яка, як і Наталія, мала пропуск волонтера «Фонду оборони країни» для поїздок в АТО і періодично робила закупівлі амуніції через рахунки організації.

Волонтер Ірина Кашлевська за півтора року АТО відвезла бійцям на Донбас близько 800 тонн води, 500 з яких купила за гроші своєї сім'ї. Вона також офіційно не є співробітником БФ.

Заступник голови організації Олексій Ангурець відомий у Дніпропетровську як волонтер і активіст-еколог.

Громадські активісти Дніпропетровська поширили пости на захист волонтерів «Фонду оборони країни» у соцмережах. Багато волонтерів фонду опублікували фото своїх волонтерських посвідчень.

«Ми хочемо показати, хто ми такі і як нас багато», - повідомила Ольга Голубєва, яка допомагає спецпідрозділам розвідки, артилеристам та іншим військовослужбовцям різних бригад ЗСУ, а також полку «Дніпро-1».

Геннадія Корбана підозрюють у «відмиванні» грошей через БФ «Фонд оборони країни», який він створив для допомоги армії. В офісі БФ у Дніпропетровську в суботу кілька годин тривав обшук. СБУ затримала Корбана напередодні за підозрою у створенні злочинного угруповання.

1 листопада на брифінгу представники СБУ продемонстрували «схему привласнення грошей» з «Фонду оборони країни» і повідомили, що з БФ виведено 40 млн грн незаконним шляхом.

Нагадаємо, в понеділок «Фонд оборони країни» відновив роботу після обшуків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram