ГоловнаСуспільствоВійна

Усунутий спостерігач ОБСЄ виявився російським шпигуном

Максим Удовиченко зізнався, що він офіцер ГРУ і що потрапити в міжнародну місію йому було нескладно.

Усунутий спостерігач ОБСЄ виявився російським шпигуном
Фото: Максим Удовиченко

Спостерігач спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Сєвєродонецьку Луганської області, якого через його поведінку усунули від роботи, виявився співробітником Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил Росії.

Журналістка одного з українських телеканалів застала, як один зі спостерігачів на ім'я Максим Удовиченко у вільний від патрулювання час проводив ще й пропаганду за "рускій мір" серед городян на Луганщині, передає ТСН. "Не хвилюйтеся! Ми ще трошки повоюємо в Сирії і повернемося", - розповідав жителям міста член місії ОБСЄ. Спочатку він на камеру зізнавався в любові до України, хоча пізніше вже погрожував журналістам за зйомку.

Проте вже через півгодини керівництво ОБСЄ його вільнило нібито за порушення Кодексу поведінки ОБСЄ під дією алкоголю.

Щоб приховати скандал, російського спостерігача колеги з інших країн спробували заховати в готельний номер, а керівництво луганського відділення ОБСЄ викликало на знімальну групу охорону.

"Було б несправедливо, якби цей інцидент з однією людиною кинув тінь на 590 міжнародних спостерігачів", - прокоментував ситуацію прес-секретар місії Майкл Боцюрків.

Чому керівництво ОБСЄ турбується лише про поведінку, а не про минуле своїх підопічних, журналісти запитали і в київському осередку, і в головному австрійському офісі, проте там запевнили, що у складі моніторингових груп на Донбасі працює всього 32 громадян країни-агресора, і всі вони - професіонали.

Тим часом журналістам вдалося застати "спеціаліста" за збиранням валізи, і той приголомшив відвертістю. "Я, Максим Удовиченко, я дійсно спостерігач ОБСЄ. Так, я служив у російських збройних силах. Так, я спецпризначенець у головному розвідуправлінні. Ти потрапила не на ту рибу. Я офіцер ГРУ. Вони мене зараз викликали, вони ж знають хто я", - розповів чоловік на камеру.

Удовиченко додав, що потрапити в міжнародну місію йому було нескладно. Не розпізнали в спостерігачі ворожого розвідника ні в Міністерстві закордонних справ, ні в Службі безпеки України. "Я через МЗС зареєструвався, пройшов співбесіду, пройшов письмову роботу", - розповів чоловік.

Також, за його словами, окупаційна російська армія залишила схід України, сконцентрувавшись на війні в Сирії. "Вся армада пішла. Ми пішли всі до Сирії. Хлопці, ви тепер самі з ними (бойовиками "ДНР" і "ЛНР") рулите", - сказав Удовиченко.

Нагадаємо, 27 жовтня прес-служба місії повідомила, що одного із спостерігачів ОБСЄ усунуто від роботи за "неналежну поведінку" в Сєвєродонецьку Луганської області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram