ГоловнаСуспільствоПодії

Аваков: до підготовки теракту біля Ради причетні три члени ВГО "Сокіл"

Події 31 серпня є частиною спланованого теракту

Аваков: до підготовки теракту біля Ради причетні три члени ВГО "Сокіл"
Фото: Макс Требухов

Трагічні події, що сталися 31 серпня під стінами Верховної Ради, були заздалегідь спланованими і були частиною плану дестабілізації ситуації у країні.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, виступаючи з трибуни парламенту, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Це була заздалегідь спланована і організована провокація, метою якої, за однією з версій слідства, була масштабна дестабілізація ситуації в країні і занурення її в масштабне насильство і збройне громадянське протистояння. І сам терористичний акт, і масові заворушення були об'єднані одним злочинним задумом", - сказав Аваков.

За його словами, ці масові заворушення під стінами Ради мали використовуватися для "маскування головного удару" - кривавого теракту.

Аваков також повідомив, що станом на 17 вересня встановлено, що до підготовки теракту причетні три людини, одна з них - виконавець. Всі вони є членами ВГО "Сокіл", пов'язаного зі "Свободою".

За словами глави МВС, станом на сьогодні повідомлено про підозру 22 особи, ще 10 можуть оголосити підозру найближчим часом. Крім того, суд заарештував 17 осіб, а ще трьом обрано запобіжний захід, не пов'язаний з обмеженням свободи.

Нагадаємо, 31 серпня Рада в першому читанні 265 голосами схвалила президентський законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації влади. Після цього під будівлею парламенту почалися сутички. Унаслідок бійки і кинутої в правоохоронців гранати загинули троє нацгвардійців, кілька перебувають у важкому стані. Постраждали понад 140 правоохоронців і цивільних, у тому числі представники ЗМІ.

Після цього МВС затримало близько 30 осіб, у тому числі свободівця, бійця батальйону "Січ" Ігоря Гуменюка. У нього вилучили одну гранату РГО (призначена для ураження живої сили в оборонному бою) і чеку від використаної гранати. За словами Авакова, він зізнався, що кинув гранату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram