ГоловнаСуспільствоВійна

Військова експертиза визнала провину Росії в Іловайській трагедії

23-24 серпня на територію України вторглися понад 3500 російських військових.

Військова експертиза визнала провину Росії в Іловайській трагедії
Фото: Макс Левин

Військова прокуратура вважає, що Іловайської трагедії не сталося б, якби не вторгнення російський Збройних сил на територію України.

Про це в п'ятницю заявив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос з посиланням на результати комплексної експертизи, проведеної Київським науково-дослідним інститутом Збройних сил.

"Одним з основних факторів настання тяжких наслідків у вигляді загибелі великої кількості військовослужбовців було вторгнення на територію України 23-24 серпня підрозділів Збройних сил Російської Федерації у кількості понад 3500 осіб. Як особливість варто відзначити той факт, що підрозділи Збройних сил Російської Федерації, які здійснили вторгнення на територію України, діяли на окремому від незаконних збройних формувань напрямку для уникнення взаємного ураження та введення в оману командування Збройних сил України. При цьому була використана військова техніка з нанесенням розпізнавальних тактичних позначень, схожих на ті, що використовувалися силами АТО", - зачитав Матіос висновки експертизи.

За його словами, це єдиний висновок всіх експертів, які аналізували причини Іловайської трагедії.

Нагадаємо, що втрати особового складу українських Збройних сил, Національної гвардії, МВС під Іловайськом становили 366 загиблих, 429 поранених. 128 потрапили в полон, 158 вважаються до цього часу зниклими безвісти.

Співвідношення сил України з одного боку та "ДНР" і Збройних сил Росії з іншого під час виходу з оточення становило 1 до 18 щодо особового складу, 1 до 11 щодо танків, 1 до 16 щодо БТРів, 1 до 15 щодо артилерії, 1 до 16 щодо мінометів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram