ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У 2016 році Україна зможе закуповувати 100% ліків через міжнародні організації, - Квіташвілі

Грузія переходила на закупівлі через міжнародні організації півтора-два роки

У 2016 році Україна зможе закуповувати 100% ліків через міжнародні організації, - Квіташвілі
LB.ua впервые увидел Квиташвили не в костюме
Фото: Максим Требухов

Україна останні п'ять років закуповує медичні препарати, виходячи з кількості грошей, а не з потреб. Тому не було зрозуміло, скільки потрібно препаратів, і де є дефіцит.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі в інтерв’ю LB.ua.

"Виявилося, що за деякими держпрограмами закуповується препаратів на 115-120%. Це непогано, це добре, коли є запас. Але за іншими програмами закуповується 8-9% від потреби. Були програми, за якими купувалися брендові препарати, які в 3-4 рази дорожчі від дженериків", - зазначив міністр.

При цьому він підкреслив, що вже цього року все буде по-іншому, і закупівля ліків буде здійснюватися не тільки за тендерами, а й через міжнародні організації.

"По-перше, ми працюємо з ЮНІСЕФ. Правда, з 15 вакцин, які закуповує Україна, тільки 4 може закупити для нас ЮНІСЕФ. Решта вакцини, з якими вони працюють, не зареєстровані в Україні. Щоб зареєструвати препарат, виробник повинен сам внести документи на реєстрацію. Я хотів зробити можливим, щоб держава сама реєструвала життєво важливі препарати. Але сприяння від комітету з охорони здоров'я в цьому питанні не дочекався", - розповів Квіташвілі.

"Наступного року, я думаю, Україна зможе закуповувати через міжнародні організації вже 100% препаратів", - додав міністр.

Він навів у приклад Грузію, яка, за його словами, переходила на закупівлі через міжнародні організації роки півтора-два.

"Це тому, що у міжнародних організацій є свої методи роботи. Ще в жовтні минулого року, консультуючи український уряд, я радив переходити на цю систему. Треба було переходити на неї вже тоді - відразу починати і з ЮНІСЕФ працювати... Але вийшло по-іншому. Ми прийняли закон відповідний 19 березня, він був підписаний президентом 26 квітня, і тільки тоді почалася робота", - пояснив міністр.

Докладніше читайте в інтерв'ю Квіташвілі LB.ua: "Корупція на етапі закупівель - це тільки мала частина корупції в охороні здоров'я".

Нагадаємо, 2 липня Квіташвілі подав у відставку з посади глави МОЗ. При цьому він говорив, що його відставки вимагають ті політики, які чинять опір проведенню реформ. В інтерв'ю LB.ua Квіташвілі заявив, що готовий продовжувати роботу у відомстві з новим керівництвом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram