ГоловнаСуспільствоЖиття

Західноафриканських левів внесено до списку зникаючих видів

Швидке зниження чисельності також зафіксовано у Східній Африці

Західноафриканських левів внесено до списку зникаючих видів
Фото: EPA

Міжнародний союз охорони природи вніс популяцію левів у Західній Африці до списку видів, які перебувають на межі зникнення, повідомляється в релізі організації.

"Незважаючи на успішні охоронні дії в Південній Африці, лев (Panthera leo) залишається у списку вразливих видів за рахунок зниження чисельності в інших регіонах. Західноафриканську субпопуляцію внесено до списку видів, які перебувають на межі зникнення. Швидке зниження чисельності також зафіксовано у Східній Африці - історичному середовищі існування лева", - зазначає організація. Леви вимирають у зв'язку зі скороченням середовища проживання, зменшення видобутку в результаті конкуренції з боку людини. Крім того, людина вбиває і самих левів, в тому числі для використання кісток хижаків та інших частин тіла в традиційній медицині.

У список уразливих видів потрапила африканська золота кішка (Caracal aurata), а новозеландський морський лев (Phocarctos hookeri) переведений з класу уразливих у клас вимираючих. Відразу два види крабів, які водяться в одній печері на Балі, можуть зникнути у зв'язку з тим, що місце їх проживання стало популярним туристичним маршрутом.

Загалом, за підрахунками МСОП, під загрозою зникнення, на сьогодні перебувають 22784 види флори і фауни. 85% із них страждають через скорочення середовища проживання або його погіршення.

Водночас організація наголошує, що зусилля зі збереження окремих видів дають результати. Наприклад, популяція піренейської рисі в період з 2002 до 2012 року збільшилася з 52 до 156 дорослих особин, хоча до цього вона скорочувалася шість десятиліть поспіль. У результаті її переведено зі списку видів, що перебувають на межі вимирання, до списку вимираючих.

Гуадалупського морського котика двічі визнавали зниклим видом, але тепер його перевели у список видів під найменшою загрозою. Якщо в 1950-х роках його популяція налічувала від 200 до 500 особин, то в 2010 році - близько 20 тисяч. Утім, колись це був найчисленніший вид тюленів і налічував 200 тисяч особин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram