ГоловнаСуспільствоВійна

Кучма: Федералізація - це шлях розвалу України

Окремі райони Донбасу мають отримати більше автономії під час децентралізації

Кучма: Федералізація - це шлях розвалу України
Фото: Макс Левин

Окремі райони Донбасу, так само, як інші регіони України, мають отримати більше автономії і відповідальності під час децентралізації. Однак федералізація для України - неприйнятний шлях.

Про це заявив представник України в Тристоронній контактній групі, другий президент України Леонід Кучма в інтерв'ю телеканалу "Беларусь-1".

"Ми сьогодні говоримо про децентралізацію. Це, природно, має стосуватися всіх областей. Ми говоримо про те, що більше автономії має бути регіонам, це абсолютно правильно. І відповідальності, у тому числі регіонам. Тому таким шляхом, я думаю, шлях абсолютно правильний. Я думаю, в цьому випадку, звичайно, треба дивитися і під таким кутом зору також на окремі, як кажуть, райони Донбасу", - заявив Леонід Кучма.

Водночас екс-президент підкреслив, що це не може означати федералізацію України. "Я вважаю однозначно: федералізація для України - це шлях розвалу України. Давайте подивимося історію: жодна федеративна держава практично не утворювалася зверху вниз - все знизу, тобто коли люди відчували, що треба об'єднуватися - і об'єднувалися у федерації. Не можна взяти і розчленувати Україна. За яким принципом?!", - заявив Кучма.

Представник України в Тристоронній контактній групі також зазначив, що Україна не бачить альтернативи політичного врегулювання, незважаючи на те, що ситуація на Донбасі не поліпшується.

"Я і сьогодні про це говорив при закритих дверях ( під час переговорів Тристоронньої контактної групи - ред.). Сказав, що у мене абсолютно немає ейфорії щодо ситуації на Донбасі. За останні кілька днів вона навіть дещо погіршилася. Але, тим не менш, у людей надії сьогодні, крім Мінська, немає", - підкреслив він.

Одночасно з цим Леонід Кучма висловив надію на успіх переговорів. "Діалог, у принципі, триває. Те, що ми змушені (слухати - ред.) і слухаємо, і чуємо одне одного - в цьому і закладено майбутній успіх", - констатував другий президент України.

Нагадаємо, завтра, 23 червня, в Мінську відбудеться чергове засідання Тристоронньої контактної групи, в якому вперше візьме участь новий парламентер від ОБСЄ Мартін Сайдік, який є послом Австрії при ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram