ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ затримала нових учасників "Народної ради Бессарабії"

Силовики заблокували контакти з координатором руху в Москві

СБУ затримала нових учасників "Народної ради Бессарабії"
Фото: rada-bessarabia.org

Співробітники Служби безпеки заблокували спробу поширення фейкового руху "Народна рада Бессарабії" в Одеській області.

Про це повідомляє офіційний сайт СБУ.

Зокрема, заблоковано законспіровані контакти координатора руху - громадянина Російської Федерації, екс-керівника підрозділу "міністерства держбезпеки" невизнаної Придністровської Молдавської республіки. "Він обґрунтовано підозрюється у причетності до спецслужб РФ і перебуває в Москві", - зазначили в СБУ.

Фото: sbu.gov.ua

Силовики провели п'ять санкціонованих обшуків, а також кілька затримань і допитів сепаратистів, котрі відповідали за комунікацію в антиукраїнському русі. Зокрема один із затриманих, громадянин України 1953 року народження, мав виступити публічним лідером "НРБ" і потім безслідно зникнути. Це стало б інформаційним приводом для звинувачення українських спецслужб.

Під час обшуків у будинках зловмисників вилучено комп'ютерну техніку та носії інформації з текстами "конституції Бессарабської народної республіки", "маніфесту Народної ради Бессарабії", понад 500 примірників сепаратистської газети "Новороссия", інші інформаційні матеріали, платіжні документи та банківські картки.

Фото: sbu.gov.ua

Крім того, СБУ задокументувала організаційну участь у замовних антиукраїнських акціях лідера організації "Слов'янська єдність", який діє під псевдонімом "Одінов" і переховується в окупованому Криму.

Усім затриманим оголошено офіційні застереження про неприпустимість і відповідальність за протиправну поведінку, передбачені ст. 110 Кримінального кодексу (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Нагадаємо, наприкінці квітня СБУ повідомила про викриття в Одесі групи із близько 20 осіб, яка збиралася проголосити республіку "Бессарабія". Наступного дня стало відомо, що одеські сепаратисти тримають зв'язок з "ЛНР" і "ДНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram