ГоловнаСуспільствоВійна

ООН заявила про серйозні порушення прав людини на Донбасі

У доповіді повідомляється про обстріли, страти, незаконні затримання, тортури, жорстоке поводження і торгівлю людьми

Війна на сході України має серйозний вплив на життя п'яти мільйонів людей, які живуть у зоні бойових дій.

Про порушення та зловживання правами людини на Донбасі та в Криму йдеться в оприлюдненій 1 червня доповіді ООН, повідомляє ВВС Україна.

"Навіть при зниженні рівня бойових дій вбивства і поранення мирних жителів тривають. Ми задокументували тривожні повідомлення про позасудові страти озброєними групами і досліджуємо схожі заяви щодо збройних сил України", - заявив верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль Хуссейн.

У доповіді повідомляється про "артилерійські обстріли, страти, довільні і незаконні затримання, тортури, жорстоке  поводження, торгівлю людьми, відсутність справедливості та відповідальності, а також нестачу можливостей для реалізації економічних і соціальних прав, яка має серйозний вплив на п'ять мільйонів людей, що проживають на територіях, охоплених конфліктом".

В ООН констатують, що вплив війни на економічні та соціальні права мирних жителів продовжує бути колосальним.

"Мільйони простих жінок, чоловіків та дітей в Україні відчувають величезні труднощі, насильство і живуть у страху вже понад рік. Дуже багато з них втратили житло і засоби до існування, а їхнє життя ламається без будь-яких ознак правосуддя, відповідальності, компенсації або відшкодування", - заявив Зейд Раад аль Хуссейн.

Автори доповіді також звертають увагу на ізольованість мешканців територій, підконтрольних озброєним групам.

"Становище найуразливіших, зокрема, літніх людей, осіб з інвалідністю, сімей з дітьми та інституалізованих осіб є особливо тяжким; багато з них не мають джерел доходів або позбавлені доступу до базових соціальних послуг. Система дозволів, введена владою України, продовжує істотно обмежувати свободу пересування через лінію зіткнення, ставлячи під загрозу життя людей. Особи, які хочуть отримати перепустку, можуть зіткнутися з проявами корупції і тривалими затримками", - наголошується в повідомленні офісу управління ООН з прав людини.

Крім того, автори доповіді вважають, що ситуація в Криму "залишається тривожною і такою, що характеризується порушеннями прав людини, скоєними де-факто владою, яка застосовує законодавство Російської Федерації".

Особливу увагу приділено порушенням прав кримських татар.

Нагадаємо, раніше в ООН повідомляли, що за рік бойових дій на Донбасі кількість жертв перевищила 6362 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram