ГоловнаСуспільствоЖиття

Київрада виставила ультиматум забудовнику в Десятинному провулку

"Інтергал-Буд" мусить знести верхні поверхи будівлі до 27 метрів

Київрада виставила ультиматум забудовнику в Десятинному провулку
Фото: Александр Рудоманов

Секретар Київської міської ради, заступник мера Олексій Резніков заявив, що сьогодні, 29 травня, спливає термін, наданий компанії "Інтергал-Буд" для початку демонтажу верхніх поверхів будівлі у Десятинному провулку, 3-5 у Шевченківському районі. Про це повідомляє прес-служба Київради.

"Якщо ми не побачимо у вівторок, 2 червня, що роботи проводяться, того ж дня розпочнеться процедура розірвання договору оренди земельної ділянки за вказаною адресою. Ми і так пішли на компроміс, і якщо забудовник не хоче співпрацювати, то це не повинно зачіпати інтереси територіальної громади міста", - заявив Резніков.

Також прес-служба нагадує, що 29 квітня заступник міського голови-секретар Київради Олексій Резніков направив листа директору ТОВ "СК "Інтеграл-Буд" А.М.Галясу з вимогою виконати рішення Київради від 12 лютого, зупинити будівництво комплексу будівель у Десятинному провулку, 3-5 і в місячний термін знести верхні поверхи будівлі до висоти 27 метрів.

Як вдалося дізнатися LB.ua із власних джерел, колишній "регіонал" Володимир Зубик, власник компанії "Інтергал-Буд", кілька днів цього тижня намагався домовитися з представниками Київради. "Він пропонував затвердити якийсь календарний план знесення верхніх поверхів будівлі. Але Київрада не погодилася", - стверджує джерело, близьке до Київради.

На думку активістки Юлії Нікітіної, яка вже кілька років бореться проти будівництва у Десятинному провулку, вірити на слово забудовникові не можна за жодних умов: "Він уже не один раз обіцяв припинити будівництво або знести верхні поверхи і порушував обіцянку. Єдиний варіант повернути ситуацію в правове русло для Київради - розірвати договір оренди земельної ділянки".

Нагадаємо, до кінця 2012 року на місці будівництва у Десятинному розташовувалися дві історичні будівлі - житловий будинок з флігелем, які у ХІХ столітті належали протоєрею Андріївської церкви Павлу Підвисоцькому. Українська православна церква Київського Патріархату отримала ці будівлі разом із прилеглою до них землею у 2002 році і довела їх до аварійного стану, щоб потім знести і почати на їхньому місці будівництво.

Будинок будується в самому центрі столиці - на Старокиївській горі, на залишках фундаменту палацу князя Володимира Х століття (фундамент був знищений при будівництві). Він знаходиться на території чотирьох охоронних зон, у тому числі заповідників "Софія Київська" і "Стародавній Київ". Кількість поверхів - 9 або 12, фінальний проект забудовник нікому не показував.

Читайте: "Мощі у шафі".

Забудовник - компанія "Інтергал-буд", яка належить екс-регіоналу Володимиру Зубику. Замовник будівництва - УПЦ КП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram