ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МВС перевірить постачальника ліків для ВІЛ-інфікованих

Аваков "допоможе" "Вектор-фармі" виконати контракт.

МВС перевірить постачальника ліків для ВІЛ-інфікованих

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив міністрові внутрішніх справ Арсену Авакову перевірити виконання компанією "Вектор-фарма" договору постачання препаратів для лікування ВІЛ-інфікованих.

Про це він сказав під час засідання уряду.

"Арсен Борисович, є велике прохання, допомогти фірмі негайно виконати цей контракт, допомогти нам негайно знайти директора цієї компанії і зробити все, щоб препарати, за які заплачено з держбюджету, були поставлені", - сказав він.

При цьому міністр охорони здоров'я Олександра Квіташвілі повідомив, що запасів препаратів для ВІЛ-інфікованих вистачить до кінця червня.

"Ми працюємо з гуманітарними організаціями, попросимо, щоб вони перекрили дефіцит, якщо такий буде, але сподіваємося, що такої проблеми не буде", - додав він.

Нагадаємо, пацієнти з ВІЛ/СНІДом зібралися сьогодні на акцію протесту навпроти Кабміну, намагаючись привернути увагу до того, що через три тижні в Україні закінчаться препарати для підтримки ВІЛ-інфікованих. Україна фінансує лікування 20 тисяч ВІЛ-позитивних громадян, але препарати, які входять у схему їхнього лікування, закінчуються. Фірма-посередник "Вектор-фарма", яка в кінці 2014 року одержала від МОЗ тендер на 52,6 млн грн на закупівлю препарату для ВІЛ-інфікованих, досі не виконала своїх зобов'язань. Згідно з умовами договору, "Вектор-фармі" на постачання ліків надано аж півроку - до 20 червня 2015 року. За словами активістів ВІЛ-організації, такий тривалий термін створив проблему: фірма-прокладка почекала кілька місяців, поки помінявся курс долара, і зажадала від МОЗ перегляду суми договору.

Сайт МОЗ повідомляє, що "через коливання курсу валют постачальник повідомив про свою нездатність належним чином виконати договірні зобов'язання, про збільшення ціни договору з 52 648 806 грн до 62 857 995 грн і з відповідним позовом звернувся до Господарського суду м Києва. Разом з тим, згідно з умовами договору, перерахунок ціни товару був можливий тільки в день здійснення оплати".

У повідомленні на сайті МОЗ кажуть, що ліків ВІЛ-інфікованим вистачить не на три тижні, а до кінця червня. МОЗ стверджує, що для вирішення проблеми перерозподілив залишки ліків між регіонами і підбирає аналогічні схеми лікування для пацієнтів.

"Вектор-фарма" є однією з головних серед тих, хто "пиляє" тендерні гроші. У 2014 році вона виграла тендерів на 226 млн грн. На ринку вважають, що фірма належить колишньому раднику Раїси Богатирьової Дмитрові Подтуркіну, про це також заявляв екс-голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський. Подтуркін заперечує, що "Вектор-фарма" належить йому. Він є директором консалтингової компанії MCG і співвласником сайту "Петро і Мазепа".

Це не перший випадок зриву компанією термінів постачання ліків. Напередодні "Вектор-фарма" програла касацію на штраф у зв'язку з несвоєчасним постачанням товару МОЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram