ГоловнаСуспільствоВійна

Голландські журналісти знайшли нових свідків запуску "Бука"

Жителі окупованих територій бояться говорити про збитий "Боїнг".

Голландські журналісти знайшли нових свідків запуску "Бука"
Фото: EPA/UPG

Голландське видання De Volkskrant знайшло нових свідків запуску ракети з "Бука" по літаку Malaysia Airlines влітку минулого року. Текст доступний тільки за реєстрацією, короткий переказ оприлюднила група британських журналістів Bellingcat у фейсбуку.

Журналістам удалося дізнатися, що стоянка, звідки сепаратисти викрали трейлер, на якому перевозили "Бук", тепер стала базою сепаратистів, а "Мотель", який згадано в переговорах сепаратистів, розташовано поруч із базою терористичного батальйону "Схід" ("Восток").

У Торезі журналісти знайшли працівника автозаправки, який підтвердив, що "Бук" був там 17 липня. Тільки він сам його не бачив, а бачив його колега. Той спочатку підтвердив це, але потім забрав свої слова.

У районі, де зняли дим від запуску "Бука", голландці знайшли людину, яка бачила димовий слід і впевнена, що це був постріл із землі. Назватися людина побоялася, зазначивши, що за таке можуть вивезти до лісу, а звідти вже заледве чи вдасться повернутися. Ще один свідок у цьому місці сказав, що стовп диму тоді бачили багато людей, але бояться в цьому зізнаватися.

Також журналісти знайшли свідка у селищі Первомайське, на південь від Сніжного, які бачили політ ракети, запущеної на захід. На захід від цього населеного пункту розташоване село Червоний Жовтень (Сніжнянська міська рада). У березні цього року Reuters опублікував інтерв'ю з чотирма свідками, які бачили політ ракети просто над своїми головами перед тим, як збили малайзійської "Боїнг" 17 липня 2014 року.

У самому Червоному Жовтні журналістам удалося знайти кількох людей, які заявили, що теж бачили ракету, тільки дехто стверджував, що вона точно полетіла з української території. Інші селяни говорили, що нічого не бачили і не чули.

Нагадаємо, катастрофа лайнера авіакомпанії Malaysia Airlines, який здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року в Донецькій області. Держави Заходу й України вважають, що літак збили проросійські сепаратисти. У Росії висували найрізноманітніші версії з цього приводу, але згідно з найсвіжішою - ракету запусили з "Бука", але не сепаратисти, а українські військові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram