ГоловнаСуспільствоВійна

Бойовики написали законопроект про місцеві вибори на Донбасі

ДНР і ЛНР зажадали особливого статусу до виборів.

Бойовики написали законопроект про місцеві вибори на Донбасі
Урны для голосования в Донецке
Фото: @EvgenyFeldman

ДНР і ЛНР написали законопроект про проведення місцевих виборах на Донбасі згідно з мінськими домовленостями від 12 лютого.

Як сказано в заяві терористичних організацій, цей проект передбачає заборону на участь у виборах українських партій, представники яких брали участь у введенні режиму антитерористичної операції на Донбасі, економічної блокади і "розпалюванні мілітаристської пропаганди і соціальної та міжнаціональної ворожнечі". І АТО, і т.зв. економічна блокада Донбасу - це рішення РНБО. Першу запровадив Олександр Турчинов як в.о. президента ("Народний фронт"), другу - Петро Порошенко (безпартійний).

Також бойовики вимагають створення тимчасових виборчих комісій з-поміж населення, цим комісіям повинні визначати порядок організації виборів, агітації, підрахунку голосів. До спостереження за виборами бойовики вимагають залучити АБСЄ (Асоціація з безпеки і співробітництва в Європі, клон ОБСЄ) і Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ).

Самі вибори повинні відбутися після скасування АТО та прийняття закону про амністію сепаратистів і введення особливого статусу для Донбасу. Останній пункт прямо протилежний рішенням Ради, яка 17 березня вирішила, що особливий статус Донбасу буде запроваджено тільки після місцевих виборів за українськими законами.

Бойовики вимагають це рішення скасувати. Без скасування цієї поправки подальше просування мирного процесу буде неможливе, заявили вони.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко заявляв, що нинішні ватажки ДНР і ЛНР зможуть узяти участь у місцевих виборах на Донбасі. При цьому він наголосив, що вибори мають відбутися за українським законодавством і їх має визнати світ. Також вибори можуть пройти тільки після виведення звідти озброєних бойовиків і деокупації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram