ГоловнаСуспільствоВійна

МЗС: поки на Донбасі не все добре, Україна буде просувати ідею миротворців

Кулеба бачить два способи домогтися миру на сході країни.

МЗС: поки на Донбасі не все добре, Україна буде просувати ідею миротворців
Фото: Макс Требухов

Миротворча місія на Донбасі, на якій наполягає Україна, є не альтернативою Мінським домовленостям, а способом забезпечити їхнє виконання. Про це заявив на круглому столі в Інституті Горшеніна посол МЗС з особливих доручень Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що сьогодні обговорюють дві ідеї для відновлення миру на Донбасі. Перша - це формування чотирьох робочих підгруп, які працюватимуть паралельно з тристоронньою контактною групою.

"Другий момент - миротворці. Це спосіб забезпечити виконання мінських домовленостей. Це не ідея замінити мінські домовленості миротворцями... Якщо будуть виконуватися мінські домовленості до відновлення миру на Донбасі протягом деякого часу, то ми зможемо відмовитися від миротворців... Але допоки не все добре, ми будемо просувати ідею миротворців", - заявив він.

З приводу прогнозів, чи потрібно чекати на ескалацію конфлікту, Кулеба відповів: "Росіяни ніколи не атакували просто так. Ви пам'ятаєте Іловайськ? Вони рятували ЛНР і ДНР від розгрому. Потім було Дебальцеве. Як відомо, це транспортний вузол... Крім того, Дебальцеве було перед черговими переговорами в Мінську. Вони хотіли, щоб Україна була ослаблена на цих переговорах. Але нам удалося відстояти кілька дуже важливих пунктів, тому що наші війська утримували Дебальцеве. Наступна ескалація, можливо, буде з метою домогтися якоїсь політичної або економічної мети".

Нагадаємо, що представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв вважає, що скерування в Україну миротворчої місії ЄС є більш реальним, ніж створення миротворчої місії ООН, де Росія має право вето.

Водночас у Європейському Союзі найближчим часом не планують введення миротворчої місії на Донбас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram