ГоловнаСуспільствоВійна

Священик розповів про 50 днів полону бойовиків

Петренко стверджує, що бойовики ДНР утримують ще щонайменше 34 українських військових

Священик Української православної церкви Київського патріархату Ігор Петренко, якого після 50 днів утримання в полоні терористів вдалося звільнити, поділився спогадами.

Його затримали бойовики 14 лютого на блокпосту в селищі Оленівка Донецької області, повідомляє ТСН.uа.

За його словами, в день захоплення бойовиками ДНР він віз гуманітарну допомогу в Артемівськ. "У них не було ні розпізнавальних знаків, ні прапорів. Коли я показав своє посвідчення, вони запитали: "Ви усвідомлюєте, що ви робите?". На що я відповів: "Напевно вже усвідомлюю". Тоді мене почали "приймати". Я виконував всі накази: лягти на підлогу, руки за голову. Але вони і стрибали, і били, і стріляли, і погрожували вбити", - розповідає він.

Капелан каже, що бойовики накинулися на гуманітарку "як чайки": вкрали з машини все, що тільки можна. Забрали у нього всі гроші, які були - близько трьох тисяч гривень. Правда, їх командир потім змусив повернути гроші. Коли священика і його супутників привезли в райвідділ у Донецьку, захопленому терористами, їх поставили на коліна, плювали в обличчя, били, чинили моральний тиск, після чого посадили в підвал. Через деякий час Петренка забрали в підвал на "телецентр", де знаходиться "служба безпеки "Оплоту".

Священик каже, що разом з ним у камері були 4-5 українських військовополонених.

За три тижні до звільнення Ігоря Петренка перевели в підвал будівлі СБУ на Щорса. Він каже, що там умови утримання полонених були набагато кращі, бо туди волонтери мали можливість передавати одяг та їжу. "Ми там вже могли служити служби. Служили літургії, підтримували моральний дух хлопців, які перебувають у полоні. Їм дуже важко, деякі військові перебувають у полоні по сім місяців", - каже він.

Петренко каже, що під час визволення "омбудсмен ДНР" Дар'я Морозова заявила, що Україна не віддає полонених, а 16 звільнених українців - це, мовляв, жест доброї волі з боку бойовиків.

"Вона заявила, що на території Донецька українських полонених більше немає. Це брехня, це повна брехня. Там ще дуже багато полонених. Там (у будівлі СБУ) зараз залишилося 33 військових - це тільки ті, про кого я знаю. Я ще знаю одного військового, який сидить в іншому місці. Тобто щонайменше 34 людини перебувають у полоні", - каже священик. Після звільнення Ігор Петренко планує продовжити служити військовим капеланом, незважаючи на те, що йому довелося пережити в полоні.

Нагадаємо, 6 квітня ДНР заявила про передачу Україні нібито останніх 16 військовополонених.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram