ГоловнаСуспільствоЖиття

Національна екологічна рада зажадала відставки профільного міністра

Екологи розкритикували "100-денний" звіт Шевченка.

Національна екологічна рада зажадала відставки профільного міністра
Фото: pravotoday.in.ua

Національна екологічна рада України, яка об'єднує всеукраїнські природоохоронні організації, звернулася до президента України Петра Порошенка з проханням звернути увагу на ситуацію, що склалася в системі державного управління у сфері охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів, і порушити питання про звільнення із займаної посади міністра екології та природних ресурсів Ігоря Шевченка.

Про це йдеться у відкритому письмовому зверненні за підписом голови Національної екологічної ради Тетяни Тимочко.

У своєму зверненні представники природоохоронних організацій зазначають, що на посаду міністра екології призначають осіб, які не мають необхідних знань і досвіду роботи в цій сфері. Підставою для написання цього листа, зазначають його автори, став звіт міністра екології та природних ресурсів України про досягнення міністерства за 100 днів роботи.

"У звіті Шевченко не згадує ні про євроінтеграцію, ні про Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, тим самим вважаючи євроінтеграцію в галузі навколишнього середовища непріоритетними завданням для Мінприроди. Тим часом виконання Україною положень УА з ЄС передбачає впровадження 26 директив і 3 регламентів ЄС у сфері охорони навколишнього середовища", - йдеться в листі.

Автори звернення наголошують, що міністр екології також не згадує про реформу системи управління навколишнім середовищем.

"Громадські природоохоронні організації ще в червні 2014 року розробили проект реформування природоохоронної галузі, проте жоден з міністрів екології та природних ресурсів України навіть не розглядав цей документ", - підкреслили представники природоохоронних організацій.

Окрім того, в листі наголошено, що Шевченко у звіті не згадує і про Коаліційну угоду, яку він як член уряду повинен виконувати. Автори звернення нагадують, що в коаліційній угоді є розділ "Реформа системи управління навколишнім середовищем та інтеграція екологічної політики в інші галузеві політики", який передбачає приведення чинного законодавства України у відповідність до вимог директив ЄС, зазначених у додатку до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС .

"Міністр екології у звіті часто подає факти і події, які сталися раніше і без його участі як свої досягнення. У зв'язку із цим річний план роботи Мінприроди України на 2015 рік, затверджений міністром 16 лютого 2015 року, є розмитим і неконкретним", - підкреслили автори документа.

Громадські екологічні організації звертаються до Президента з проханням дати відповідні доручення для розгляду ситуації, що склалася в системі державного управління у сфері охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів, і порушити питання про звільнення із займаної посади міністра екології та природних ресурсів України Ігоря Шевченка.

Крім того, громадські природоохоронні організації пропонують провести публічне обговорення кандидатур на посаду міністра екології та природних ресурсів України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram