ГоловнаСуспільствоЖиття

Православні християни святкують Вербну неділю

Цього ж дня католики західного обряду святкують Великдень

Сьогодні, 5 квітня, православні християни відзначають свято Вхід Господній у Єрусалим, відомий також як Вербна (Пальмова) неділя. Це свято встановлене в пам'ять про день в житті Ісуса Христа, коли він верхи на молодій ослиці в'їхав до Єрусалиму, і все місто вийшло йому назустріч.

Як написано в Євангеліє, люди знімали з себе верхній одяг і кидали його на дорогу, якою їхав Ісус. Вони встеляли його шлях пальмовими гілками і вітали вигуками "Осанна!", як зазвичай зверталися тільки до царя. Причиною тріумфування було диво, яке зробив напередодні Ісус, воскресивши Лазаря і довівши тим самим своє право називатися Сином Божим.

Оскільки в Україні пальми не ростуть, їх замінили гілками верби. Це дерево здавна шанується серед українців, оскільки першим сповіщає про прихід весни і має цілющі властивості.

У християнській традиції день Входу Господнього у Єрусалим вважається символом майбутнього воцаріння Бога.

За традицією, в це свято віряни несуть в церкви для освячення гілки верби. Вони символізують пальмові гілки, якими вітали вхід Ісуса в Єрусалим напередодні його розп'яття.

Виходячи з церкви у Вербну неділю, люди легко торкалися лозою один одного зі словами: "Не я б'ю, верба б'є, віднині за тиждень буде Великдень".

Цього ж дня католики західної традиції святкують Великдень. Православні та греко-католицькі християни святкують Великдень на тиждень пізніше. Великдень цьогоріч святкується 12 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram