ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ затримала агента спецслужб РФ у Луганській області

Підприємець передавав персональні дані бійців АТО і повідомляв про перебіг мобілізації.

СБУ затримала агента спецслужб РФ у Луганській області
Фото: sbu.gov.ua

У Луганській області співробітники Служби безпеки України затримали підприємця, якого підозрюють у створенні інформаторської групи за завданням представників російських спецслужб.

Про це повідомляє офіційний сайт СБУ.

Згідно з повідомленням, цього громадянина завербували в липні 2014-го, коли він їздив у Росію.

"Як розповів затриманий, його вербування почалося вже під час перетину кордону - у пункті пропуску "Чорткове" (РФ). Підприємець дав підписку про негласне співробітництво на матеріальних засадах і отримав оперативний псевдонім", - йдеться в повідомленні.

Агент передавав своїм російським кураторам інформацію про кількість і озброєння сил АТО, персональні дані мобілізованих військовослужбовців і бійців добровольчих батальйонів, а також повідомляв про перебіг мобілізації на території району.

"До протиправної діяльності затриманий залучив спільників, яких проінструктував з приводу вимог конспірації. Інформатори, працюючи в різних районних структурах, повідомляли йому актуальні відомості військового характеру", - йдеться в повідомленні.

Російські спецслужби використовували цю інформацію в плануванні та проведенні терористичної та диверсійної діяльності на території Луганської області.

"Зловмисник отримував за свої повідомлення грошову винагороду. Під час обшуку в нього вилучили розписки про отримання від кураторів 1100 доларів США. Однак, як стверджує сам зловмисник, реально йому заплатили 300 доларів. Імовірно, що решту коштів, призначених для агентури, співробітники російської спецслужби просто привласнили", - повідомили в СБУ.

Оперативно-слідчі дії тривають.

Нагадаємо, раніше СБУ виявила російські шпигунські програми на комп'ютерах держорганів. Програми використовували для отримання інформації, а також ураження мережевого обладнання. Їх розсилали в органи влади та правоохоронців, задіяних в АТО. Улітку 2014-го таку шпигунську програму знайшли в комп'ютері прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram