ГоловнаСуспільствоВійна

Порошенко провідав героя АТО в клініці в Дрездені

Президент розпочав робочий візит до Німеччини відповідно до планів

Президент України Петро Порошенко в неділю розпочав свій візит до Німеччини з відвідин пораненого українського героя АТО Володимира Геру, який проходить лікування в Дрездені.

Фото: president.gov.ua

Про це повідомляє прес-служба президента.

Глава держави вручив Гері орден Богдана Хмельницького III ступеня. "Вся країна тобою пишається. Так народжуються українські герої. Україна зараз проходить величезні випробування. З того, як ти тримаєшся під час цих випробувань, повинна брати приклад вся Україна", - сказав Порошенко.

Президент підкреслив, що Володимир Гера здійснив геройський вчинок, коли ціною власного здоров'я рятував 400 українських солдатів. Президент подякував матері військового за те, що виховала такого сина. Глава держави обговорив з лікарями стан хворого і необхідні кроки для одужання. Президент доручив міністру охорони здоров'я взяти під особистий контроль реабілітацію героя.

Окремо глава держави подякував українським волонтерам за допомогу пораненим військовим, які лікуються в лікарні міста Дрездена, та їх родинам.

Володимир Гера, 23-річний лейтенант розвідроти 24-ї Залізної ім. князя Галицького окремої механізованої бригади 1 вересня прикривав відхід майже 400 своїх товаришів, які потрапили в кільце російських військових під Лутугіним. Тоді солдати 24-ї, 30-ї і 80-ї бригад вийшли з оточення, втративши тут практично всю техніку та десятки людей. Саме Володимир прикривав відхід, зайнявши позицію в 12-поверховому корпусі металургійного заводу на околиці Лутугіного, повідомляє інформагентство.

Осколком йому наскрізь пробило праву руку, повністю роздробивши кістку, поламало два ребра, зачепило легке, після чого осколок застряг у хребті. У Харкові лікарі зробили бійцеві дві операції з порятунку руки. Однак впоратися з пораненням спини, в результаті якого Гера не ходить, не змогли - осколок роздробив п'ятий і шостий хребці грудного відділу хребта, а також пошкодив спинний мозок.

До Німеччини житель села Чернилява Яворівського району Львівської області був доставлений 17 лютого за гроші, зібрані волонтерами. Німецька сторона лікує його безкоштовно.

Це єдиний боєць АТО, який проходить лікування в Німеччині не по лінії німецької держави. Доставку його до Дрезден організували посольство України в Берліні, почесний консул в Дрездені, організація Червоного Хреста ФРН, волонтери, українська громада Дрездена. Всього в Німеччині проходили або проходять лікування понад 25 учасників АТО.

Офіційна частина візиту Петра Порошенка пройде в понеділок. У цей день заплановані зустрічі президента України з федеральним президентом Німеччини Йоахімом Гауком, федеральним канцлером Анґелою Меркель та головою Бундестагу Норбертом Ламмертом. Після переговорів з Меркель очікується підсумкова прес-конференція українського та німецького лідерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram