ГоловнаСуспільствоВійна

Дід, який сховав бомбу в банці меду, планував ще низку терактів, - СБУ

Чоловік зізнався, що його діяльність координували співробітники ГРУ ГШ ЗС РФ із позивними "Олексій" і "Дмитрович"

Служба безпеки України розповіла нові подробиці справи чоловіка, який приніс банку меду з вибухівкою на український блокпост, у результаті вибуху якої загинув один військовий.

Фото: Markian Lubkivskyi

Цей "дід" готував ще низку вибухових "сюрпризів" для бійців Збройних сил України, повідомив радник голови СБУ Маркіян Лубківський у своєму Facebook.

"Пригадуєте історію про діда, якого бійці Служби безпеки спільно з батальйоном "Чернігів" знайшли і затримали 10 січня в Станиці Луганській. Так от, слідству дід зізнався у скоєнні теракту і надав інформацію, що його діяльність координували співробітники ГРУ ГШ ЗС РФ із позивними "Олексій" і "Дмитрович", які також забезпечили його зброєю та вибуховими пристроями", - написав він у соцмережі .

За словами Лубківського, за завданням своїх кураторів, затриманий збирав дані про сили АТО, отримав вогнепальну зброю (пістолет ПМ, автомат АКС-74 і патрони), а також саморобні вибухові пристрої (СВП).

"Після успішного теракту 16 січня дід, виконуючи поставлене йому завдання, готував подальші вибухи з використанням СВП із великою кількістю вибухової матеріалу й елементів ураження", - зазначив радник голови СБУ.

"Вибухівку знову монтували в банку з медом, електроконвектор... Один із таких пристроїв планувалося заховати в запасне колесо автомобіля "ГАЗ-31" й активувати за допомогою мобільного телефону", - доповів він.

Однак, як нагадав Лубківський, "на щастя, діда затримали під час спроби проникнути в місця дислокації підрозділів ЗСУ, куди він прямував за завданням "Олексія" для пошуку можливого місця розміщення СВП і перевірки якості мобільного зв'язку".

Як повідомляв INSIDER, 16 січня чоловік, який назвався мирним жителем, приніс українським військовим на блокпост у Луганській області трилітрову банку меду, в якій виявилася вибухівка. У результаті теракту загинув один військовослужбовець, ще троє були поранені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram